”Jag tjänar 18 000 kr”

Olivier Rochus har förståelse för läggmatcher

Foto: Scanpix.
Olivier Rochus, Belgien.
SPORTBLADET

Det har ofta pratats om spelskandaler inom tennis.

Olivier Rochus, rankad 54:a i världen, tjänar 18 000 kronor i månaden. Han har full förståelse för läggmatcher.

– Om du får ett samtal tvekar du säkert på om du kommer tjäna mer om du är kvar i turneringen, säger Rochus enligt Sportwereld.be.

De största stjärnorna inom tennis, bland andra Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams och Caroline Wozniacki, tjänar flera miljoner varje år.

Men så är det inte för alla på tennis–touren.

– Efter min skada har jag spelat challenger–turneringar för att få tillbaka min ranking. Då tjänade jag nog 400 000 kronor om året. Men sedan måste jag titta på mina utgifter, säger Olivier Rochus till Sportwereld.be.

– Jag är rankad 54:a i världen och tjänar 18 000 kronor per månad. Jag tror det är ganska normalt.

”Du måste även äta”

Först måste spelarna betala skatt, vilken varierar mellan länderna. Sedan förlorar de pengarna när de ska växla in dem.

– Sedan kommer de verkliga kostnaderna. Du måste ju ha ett hotellrum och du är inte ensam på touren. Så du får antingen dela med din tränare eller betalar för hans också. Det är likadant med flygbiljetter, säger Rochus.

– En biljett till Australien kostar kanske 27 000–36 000 kronor. Och så gångar du det med två. Och du måste även äta.

Vill höja prispengarna

Det har vid flertalet tillfällen pratat om spelskandaler inom tennis. Olivier Rochus har aldrig fått något samtal om att lägga sig i någon match, men han har förståelse för de spelarna som gör det.

– Om du får ett samtal där någon erbjuder dig 33 000 eller 66 000 kronor tvekar du säkert på om du kommer tjäna mer om du är kvar i turneringen, säger han.

– För att undvika uppgjorda matcher skulle ATP ta och höja prispengarna. Det skulle inte spelarna frestas på samma sätt.