Djokovic vann superrysare

Ställs mot Nadal i finalen

Foto: AFP
Novak Djokovic.
SPORTBLADET

Novak Djokovic fick slita för att säkra en finalplats i Australian Open.

Andy Murray tvingade honom till en redan klassisk femsetare, som slutade 6-3, 3-6, 6-7, 6-1, 7-5.

– Jag kan inte beskriva känslan. Det här är en av de bästa matcher jag har spelat, säger den serbiske världsettan.

Inför semifinalen klargjorde Andy Murray att han ville möta Djokovic för att se hur mycket han utvecklats som tennisspelare. Skotten, som blev förnedrad när de möttes i fjolårets Australian Open-final, har ju anlitat Ivan Lendl som tränare och blivit aggressivare i sitt spel.

Murray var ytterst nära att bli nöjd med svaret, men efter närmare fem timmars spel lämnade han Rod Laver Arena med sänkt huvud.

Som så många gånger tidigare fick ”Nole” sista ordet.

Såg sliten ut

Superserben vann första set, men förlorade de två följande.

Världsettan såg periodvis väldigt sliten ut, men fick tillbaka krafterna i fjärde set, som han vann med klara 6-1.

– Energidryck, vatten och bananer, förklarade Djokovic när han intervjuades av Channel 7 direkt efter matchen.

24-åringen från Belgrad och Monte Carlo såg även ut att vinna skiljeset utan problem. Djokovic ledde med 5-2 och hade chansen att serva hem matchen vid ställningen 5-3 – men Andy Murray svarade för turneringens upphämtning.

Han vann fyra raka bollar i Djokovics serve, höll sitt följande servegame till 5-5 och hade tre breakbollar till 6-5. Med tur och skicklighet lyckades dock titelförsvararen hålla undan.

Den tredje breakbollen räddade han efter matchens bästa poäng, som innehöll inte mindre än 29 slag. När matchen var vunnen var Djokovic så glad och lättad att han kastade sig raklång på centrecourten.

”Gav aldrig upp”

– Jag är otroligt nöjd. Den här känslan är svår att beskriva. Resultatet säger allt. Det var en fysiskt tuff match, och mentalt var det ännu jobbigare. Andy ska ha beröm för att han lyckades komma tillbaka. Jag försökte vara fokuserad på varje poäng, men han kämpade och gav aldrig upp, säger Novak Djokovic.

I finalen får han möta Rafael Nadal, som slog Roger Federer i sin semifinal. Serben, som vann deras sex möten i fjol, har ett mentalt övertag och är favorit i titelmatchen.

– Det finns ingen större utmaning än att möta Nadal. Han har spelat så bra på den här banan och vi har stor respekt för varandra. Jag måste försöka återhämta mig, för det kommer att bli ytterligare en fysisk prövning, säger Novak Djokovic.

Serben vann tre av fyra Grand Slam-turneringar förra året och har nu chansen att ta sin tredje raka.

– Jag har mognat som spelare och tror på mig själv på banan, att jag kan vinna Grand Slam-turneringar. Det var tufft att ta titlarna från Federer och Nadal, som dominerade tennisen under flera år. De ger inte bort något, så man måste förtjäna dem, säger Novak Djokovic.