Djokovic: Jag har ett mentalt övertag

SPORTBLADET

Rafael Nadal kommer förmodligen att ligga sömnlös inför finalen i Australian Open.

Förra året mötte han Novak Djokovic i sex titelmatcher – och förlorade allihop.

– Jag vet att jag har ett mentalt övertag, säger den serbiske världsettan.

Foto: Foto: REUTERS
SUPERVÄNDNING Novak Djokovic vann över Andy Murray i sin semifinal. Djokovic låg under med 2–1 i set men kunde ändå vända och vinna.

Rafael Nadal besegrade Roger Federer och var, som sig bör, på gott humör när han mötte pressen efter semifinalen. Först ett dygn senare skulle Novak Djokovic och Andy Murray göra upp om den andra finalplatsen, men det var självklart att frågan skulle komma.

Skulle du hellre möta Andy än Novak i finalen?

”Rafa” tittade på reportern och svarade leende:

– Jag föredrar spelaren som kommer att spela sämst den dagen. Ha, ha, ha.

Det var ett dåligt skämt. Om spanjoren spelar huvudrollen i Federers mardrömmar är det Djokovic som håller Nadal vaken om nätterna.

Fördel Djokovic

Förmodligen var han lika besviken som Andy Murray i går. Skotten krigade i närmare fem timmar och hämtade upp ett 2–5-underläge i femte set, men det var Novak Djokovic som fick sista ordet i semifinalen.

– Det här är definitivt en av de bästa matcher jag har spelat. Han var bara några poäng från segern, så jag hade tur som kunde lämna banan som en vinnare, säger ”Nole”.

Titelförsvararen vann med 6–3, 3–6, 6–7, 6–1, 7–5 och kan i morgon ta sin tredje raka Grand Slam-titel.

”Annan situation”

Nadal – som stod för finalmotståndet i Wimbledon, US Open och ytterligare fyra turneringar som Djokovic vann under 2011 – lär inte direkt stråla av självförtroende när han kliver ut på Rod Laver Arena.

Novak Djokovic är storfavorit inför finalen, men gör vad han kan för att dämpa förväntningarna.

– Det är ett nytt år, en ny utmaning och en annan situation. ”Rafa” har fått en dags extra vila och det kan vara en fördel. Det, att återhämta mig fysiskt så att jag kan prestera mitt bästa, blir min huvudprioritering fram till matchen. Lyckas jag med det tror jag att jag kan vinna, säger Novak Djokovic.

Han har följt Rafael Nadal under Australian Open och är imponerad över spanjorens framfart.

– I semifinalen gjorde både han och Roger en fantastisk match. ”Rafa”, som slog några otroliga passerslag, ger aldrig upp och har få svagheter. Det är det som gör honom till en mästare. Han vill vinna den här titeln lika mycket som jag, säger Novak Djokovic.

ARTIKELN HANDLAR OM