”Som om en division 2-spelare i fotboll helt plötsligt skulle upp och spela Champions League”

Svensk tennis lider – men det finns hopp om framtiden

Foto: Bildbyrån
Magnus Norman.
SPORTBLADET

Svensk tennis är i fritt fall.

Ingen hemmaspelare avancerade till andra omgången i Båstad – det sämsta resultatet sedan 1977.

– Jag hade hoppats på mer, säger turneringens sportchef Thomas ­Johansson, 37.

Foto: PETER KJELLERÅS
Magnus Gustafsson.

Christian Lindell, 20, hade inte en chans mot Jürgen Zopp (2-6,2-6) och Michael Ryderstedt, 27, åkte i går ut mot Filippo Volandri (4-6,2-6).

– Det var inga omöjliga uppgifter på förhand, men de hade inte en chans. Det är självklart tråkigt, säger den gamle storspelaren Thomas Johansson, i dag sportchef för Swedish Open.

Att ingen svensk tar sig vidare till andra omgången i Båstad har inte hänt sedan 1977 då Jan Norbäck, Stefan Simonsson, Jan Källquist, Olle Palmér, Rolf Norberg och Birger Andersson åkte ut direkt. Svensk tennis har fixstjärnan Robin Söderling, 27, som dock inte har spelat en match på ett helt år på grund av körtelfeber. Ingen vet när eller ens om Tibrosonen kan ta sig tillbaka till världstoppen. Bakom honom finns… ingenting.

”Division 2-spelare”

– Ryderstedt och Lindell är inte vana vid att möta sådana här spelare. Det är som om en division 2-­spelare i fotboll helt plötsligt skulle upp och spela Champions League. De är inte vana vid tempot och stabiliteten som motståndarna visar upp. Det är nästan så att de blir paffa, och det är det som är felet, säger Johansson och fortsätter:

– När jag kom upp kunde jag hela tiden spela mot svenska killar som låg högt på rankingen. Då blev jag inte heller chockad när jag kom ut och spelade turneringar.

Så vad är lösningen?

– Det är väldigt, väldigt svårt att svara på. Det är så mycket som måste stämma. Sedan går allt i cykler, men det gäller att inte dyka för djupt.

”Borde jobba i team”

– Jag tycker ändå att vi är på rätt väg. Hade du frågat mig för fem år sedan hade jag tyckt att det var fel människor i förbundet och i de stora klubbarna, men så är det inte i dag. Nu är många av de gamla storspelarna involverade på olika sätt, säger Thomas Johansson.

Magnus Gustafsson, 45, som med fyra segrar i Båstad är rekordinnehavare, har ett konkret tips.

– Man måste börja jobba i team. Har man en grupp med sex-åtta spelare på ungefär samma nivå kan de dra nytta av varandra. Nu kör man mer själv. Det borde vara fler unga spelare som åker till samma tävlingar och stöttar varandra, säger ”Gusten”.

Hoppet: Elias Ymer

Thomas Johansson:

– En alldeles utmärkt idé. Och så bör man ha en person som är ansvarig för det.

Vem blir näste Robin Söderling?

– Jag tror mycket på Elias Ymer (16 år). Han har rätt inställning och har lyckats internationellt. Det finns tre-fyra killar och lika många tjejer som är intressanta, men de är mellan 13 och 16 år, säger Thomas Johansson.

FAKTA

Svenskarna som blev utslagna direkt 1977

OLLE PALMÉR

 Vad minns du av matchen?

– Herregud, 77, jag minns inget. Jag förlorade säkert.  Jag har glömt bort att jag har mött honom över huvud taget. Han var rätt bra på den tiden.

 Vad gör du i dag?

– I dag jobbar jag som tennistränare åt SALK (Stockholms Allmänna Lawntennis Klubb).

 Hur ska svensk tennis bli en stormakt igen?

– Jag skulle vilja vända på det. Hur kommer det sig att Sverige med ynka nio miljoner invånare var så otroligt bra så länge? Man glömmer bort det i dag.  Det vi gjorde då var fantastiskt. Men för att svara på frågan: vi måste spela mer tennis utomlands och inte vara bekväma. I Sverige vill man ta hand om alla. Spelarna som är duktiga i dag och spelat utomlands har knappt gått skola.

STEFAN SIMONSSON

 Vad minns du av matchen?

– Det var min första match på ATP-toruen och jag ville inte säga till någon att jag vakant på morgon med nackspärr. Jag ville verkligen spela eftersom jag var så sugen på mina första ATP-poäng. Jag kämpade mig igen matchen och det gick ju inte så bra...

 Vad gör du i dag?

– Jag jobbar som tennisstränare åt två klubbar i Norge. För det mesta tränar jag juniorer.

 Hur ska svensk tennis bli en stormakt igen?

– Genom att utbilda klubbtränarna bättre. Det finns talangerna men jag tror att problemet ligger i ekonomin och utbildningen.

ROLF NORBERG

 Vad minns du av matchen?

–  Jag förlorade det första set och vann det andra sen blev regnuppehåll. Efter det förlorade jag sista. Det var lite bök om domslut, på den tiden kunde man springa över på andra sidan och härja. Så Barazzutti sprang över till min planhalva och pekade på märken.

 Vad gör du i dag?

– Jag kommenterar tennis på eurosport och jobbar på en tennishall i Kristineberg.

 Hur ska svensk tennis bli en stormakt igen?

– Det gäller att hitta talanger som är beredda att jobba för det. De talanger som kommer fram måste ut och spela på internationell nivå och vi måste ta hand om dem. Det är hård konkurrens. Sen tror jag att det är bra att spela på grus för då skaffar man sig tålamod.