”Federer ska dö på lördag”

Världsstjärnan mordhotad i Shanghai – nu höjs säkerheten

SPORTBLADET

Ett anonymt dödshot säger att Roger Federer ska mördas i morgon. Nu höjs säkerheten kring världs­ettan på plats i Shanghai för Mastersturneringen.

– Vi måste ta det på allvar, säger turneringens talesperson Yang Yibin.

BEVAKAS Roger Federer är i Shanghai för att spela Masters. Men i går kom ett anonymt hot mot tennisstjärnan: han ska mördas på lördag.

Roger Federer och hans familj kom i går till Shanghai för den stundande Mastersturneringen som inleds på söndagen. Men välkomnandet blev allt annat än varmt. Ett uttalat mordhot mot schweizaren gjorde att familjen fördes direkt från flygplatsen till hotellet utan att Federer kunde möta media.

”Utrota tennisen”

Dödshotet uttalades av en anonym person på den kinesiska sajten baidu.com. En person som kallar sig ”Blue Cat Polytheistic Religion Founder 07” säger sig vilja utrota tennisen som idrott.

”Jag planerar att mörda Federer i syfte att utrota tennisen den 6 oktober”, skriver användaren som också la upp ett bildmontage med en halshuggen Roger Federer sittandes på knä på tennisbanan med en maskbeklädd bödel poserande vid sidan av sig.

Hotet har tagits på stort allvar av tävlingsorganisationen som nu höjer säkerheten kring världsettan.

– Vi hoppas att det bara var ett muntligt hot och att personen inte agerar, men vi måste ta det på allvar. Vi har kontaktat den lokala polisen och kommer att höja säkerhetsnivån runt Roger, säger Yang Yibin, en talesperson för turneringen, till Shanghai Youth Daily.

Ända sedan knivattacken mot Monica Seles under WTA-turneringen i Hamburg 1993 har säkerheten kring spelarna på ATP och WTA-touren höjts allt mer.

Seles borta i två år

Den gången fick dåvarande världsettan Seles ett knivhugg mellan skulderbladen. Attacken skakade henne så mycket att hon tog ett tvåårigt uppehåll från tennisen.

Även Roger Federer har varit utsatt för oväntade påhopp på tennisplanen tidigare. Under Franska Öppna-­finalen 2009, mot Robin Söderling, rusade den ökände Jimmy Jump in för att sätta en basker på huvudet på världsstjärnan.

FAKTA

TIDIGARE TENNISATTACKER

Monica Seles: Psykiskt sjuke Steffi Graf-supporten Günter Parche sprang in på tennisplanen mitt under kvartsfinalen av Hamburgs WTA-turnering mellan Monica Seles och Maggie Maleeva. Han högg 19-åriga Seles rakt mellan skulderbladen med en 25 centimeter lång kökskniv och dåvarande världsettan tvingades till sjukhus med ambulans.

Parche dömdes aldrig till fängelse då han ansågs vara psykiskt sjuk. I stället dömdes han till vård. Monica Seles själv gjorde ett två år långt uppehåll från tennisen efter incidenten.

Roger Federer: Mitt under andra set av finalen i Franska Öppna mot Robin Söderling stormar den ökände Jimmy Jump in på Roland Garros grus. Han tar sig fram till Roger Federer och försöker sätta på honom en baskerliknande huvudbonad. Han brottas senare ner av vakter och förs ut. Federer skakar av sig händelsen och vinner andra set och sedan även matchen.