Serena Williams till Båstad – får 3,1 miljoner

Foto: SCANPIX
Serena Williams.
SPORTBLADET

Serena Williams är klar för Båstads tennisturnering.

För det får hon 3,1 miljoner.

– Det är klart jag inte kan lova till 100 procent men det är sällan hon har hoppat av, säger tävlingschefen Nina Wennerström.

Damtävlingen i Båstad har de senaste åren levt i skymundan av herrtävlingen. Årets turnering kämpade också med dåligt väder, dålig publiktillströmning och dåliga svenska resultat.

– Vi var inte nöjda med årets turnering och något drastiskt behövde hända, säger Wennerström.

Ett möte i New York gav nu resultat i form av att världstrean och 15-faldiga Grand Slam-vinnaren Williams är klar för nästa års turnering. Williams är tillsammans med Maria Sjarapova damtennisens största stjärnor.

– Det var en vild chansning från vår sida. I mitt första mejl till agenten skrev jag inte ens vad det handlade om för det kändes som så liten chans men det är fantastiskt roligt, säger Wennerström.

Ny sponsor

TT: Varför Båstad?

– Jag vet inte exakt. Självklart har vi gjort ett finansiellt erbjudande. Men sedan bor hon mer i Paris nu och det passar bra i hennes spelschema. Det är en vecka mellan Wimbledon och turneringen.

Ekonomiskt får man förstärkning genom ett nytt sponsoravtal med klädföretaget H&M som även gäller Stockholm Open samt Båstads herrturnering. Enligt Svd.se ska Williams få 3,1 miljoner kronor för sin medverkan – vilket ska jämföras med den totala prissumman på 500 000 kronor i somras.

Samtidigt fick Roger Federer nära det dubbla för sin start i Stockholm Open 2010.

Start 15 juli

Historiskt sett kan dock nyheten med Williams tas med en nypa salt. För ett par år sedan när turneringen låg i Stockholm slog man på stora trumman och presenterade storasyster Venus Williams som affischnamn. Hon hoppade sedan av strax före tävlingen. Stjärnavhopp är något som även Stockholm Open varit drabbat av ett flertal tillfällen.

– Alla vet att det inte är 100 procent, det är den värld vi lever i. Nu är hon skadefri och bara att hon vill spela är väldigt viktigt.

Nästa års Swedish Open startar den 15 juli.

TT / Sportbladet