Han ska lyfta svensk tennis

Fredrik Rosengren ny förbundskapten: ”Ska följa spelarna i det vardagliga skitjobbet”

Foto: SCANPIX
Fredrik Rosengren
SPORTBLADET

Fredrik Rosengren.

Det är så han heter, tennisens nya förbundskapten.

– Jag ska följa spelarna i det vardagliga skitjobbet, säger den 52-årige smålänningen.

Fredrik Rosengren ska inte bara följa de Davis Cup-aktuella spelarna utan också jobba nära ungdomskaptenerna Henrik Holm, Christian Bergström och Fredrik Hörnell.

I praktiken innebär det att landets bästa spelare ska träna ihop inte enbart under DC-samlingarna.

– Det här ska bli spännande - och det mest spännande är att förbundet tog beslutet att jobba på det här sättet. Många spelare har inte råd att ha en coach och det hoppas vi kunna hjälpa till med, säger ”Fidde” Rosengren, som har skrivit på ett treårsavtal.

Har pratat med Söderling

Det nya uppdraget innebär att han inte kommer att fortsätta som tränare åt Robin Söderling, som drabbades av körtelfeber och inte har spelat en turnering sedan juli 2011.

– Vi pratade om det här i veckan, säger Rosengren.

Vad talar för att han kommer tillbaka över huvud taget?

– Det får du ta med honom. Han kom i gång bra och hade bra kvalitet på träningen, men nu är han dyngförkyld. Det är så jävla typiskt.

”Hitta det rätta drivet”

”Fidde” Rosengrens nya adepter tävlar på en helt annan nivå än den förre världsfyran, men den nya DC-kaptenen är övertygad om att de kan hjälpa varandra att klättra på rankingen.

– Flera killar börjar bli 21-22 år och ska inte hamna i Future-träsket. Vi måste guida dem i det vardagliga livet och höja den gruppen. Min första uppgift blir att försöka se vilka som har det rätta drivet. Det blir buss, vandrarhem och blodkorv. Den som inte vill jobba hårt behöver inte vara med, säger Fredrik Rosengren.

Davis Cup-laget har de senaste åren letts av Thomas Enqvist och hans assistent Magnus Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM