BILDEXTRA: McEnshow när legendarerna kom till stan

Aftonbladets Jens Peterson ger till matchen McEnroe–Leconte

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
John McEnroe skällde, sin vana trogen, på domaren.
SPORTBLADET

Tennisens kungar kan också vara tennisens clowner.

Henri Leconte jonglerar med racket och showar med sin frisyr. John McEnroe kör arga leken med domare och linjemän.

Och ibland spelar de som riktiga trollkarlar.

Likt en krogshow finns det berusad publik som pratar för högt och hellre hänger vid tallrikarna.

John McEnroe och Henri Leconte presenteras som gladiatorer. ”Han vet min taktik”, säger Leconte som är sprallig och gör high five med publikens händer när han är nöjd med en boll. Han pratar till åskådarna som en standup-komiker, och kommenterar både sitt eget och McEnroes spel. Leconte juckdansar belåtet när han vunnit ett game.

När spelarna torkar svetten vid sidbyten visas reklam och spelas musik, som ”Kiss” med Prince. Kanske dags att lägga till ”Send in the clowns” på spellistan.

John McEnroe stönar tungtsint, som om varje steg han tog var på glödande kol. Han uppfyller snabbt alla förväntningar på hetlevrat temperament. Redan i game två är han missnöjd med en linje­domare, och snart är han arg på huvuddomaren också. Ännu argare.

Innan kvällen är över har han frågat domaren om han är vaken. Nästa gång ber han domaren lämna banan. ”Vi gör ett bättre jobb själva”.

Lite senare föreslår han domaren att gå ut och ta en mackpaus så kan vem som helst i publiken ta över. ”Du kan inte göra så här många missar!”

Skriver McEnroe sina repliker själv? Är de nya varje match?

John McEnroe verkar å andra sidan spela bättre när han är förbannad.

För till sist spelar de två rikigt bra tennis också. Den här kvällen har gott om underhållande dueller. McEnroe utnyttjar att Leconte missar många förstaservar, men fransmännen har i sin tur några suveräna passerslag som får amerikanen att skaka på huvudet. Läckert volleyspel.

Och de håller på länge.

Både första och andra set går till tiebreak. De vinner varsitt set, och då har de spelat i två och en halv timme. Men när det är dags för ett matchavgörande tiebreak till 10 lämnar McEnroe walk-over. Han har haft problem med en sträckning i nacken och fått massage.

Leconte får matchen, men McEnroe går ändå till final och får möta Stefan Edberg på fredagskvällen.

Kan bli underhållande om man är publik.

Mindre om man är linjedomare.

FAKTA

■ ■ Kings of tennis, Stockholm Waterfront Center.

■ ■ John McEnroe–Henri Leconte 7–6 (8–6), 6–7 (7–1).

■ ■ Avgörande tiebreak w.o till Leconte.