Förklarar utviket som ledde till ramaskri

”Handlar bara om mitt jobb som världsidrottare”

Foto: ALAN CLARKE/ESPN
Utvikningsbilden på Radwanska som skapat en storm i Polen.
SPORTBLADET

Agnieszka Radwanskas utvik i ESPN Body Issue Magazine möttes med stor ilska hemma i Polen.

Nu förklarar världsfyran hur hon tänkte.

– Jag ställde upp för att uppmuntra ungdomar, framförallt tjejer, att träna och hålla sig i form, säger hon.

Efter succén i Wimbledon spreds bilder på den polska nationalikonen där hon poserar naken för ESPN. Utviket ledde till ramaskri i Polen.

Radwanska – som är uppvuxen i en katolsk familj och som i flera intervjuer varit tydlig med sin hållning till religionen – kastades ut ur organisationen "Jag skäms inte inför Jesus", som hon var ambassadör för. Dessutom tog den polska kyrkan "officiellt avstånd från henne" och den högt uppsatte prästen Marek Dziewiecki kallade hennes agerande för "omoraliskt".

– Det här är en skam. Om hon träffar en man som hon älskar, bildar familj med och uppfostrar sina barn i katolsk tro, så kommer hon troligtvis att behöva gömma de här bilderna för sina släktingar, sa han då till polska medier.

”Ska inte väcka anstöt”

Nu, en dryg vecka efter att ESPN Body Issue Magazine släpptes i butik, talar Radwanska ut om uppståndelsen kring bilderna.

”För dem som inte är bekanta med tidningen så handlar det om att hylla världens bästa idrottares vackra kroppar. Det inkluderar både män och kvinnor, i alla åldrar och former”, skriver hon på sin Facebook-sida och fortsätter:

”Det är verkligen inte meningen att bilderna ska väcka anstöt. Att döma ut dem som omoraliska visar att man uppenbarligen inte tar hänsyn till sammanhanget. Dessutom innehåller de inte något olämpligt. Jag tränar extremt hårt för att hålla min kropp i trim och det är vad artikeln handlar om. Om man läser intervjun ser man att den bara handlar om mitt jobb som världsidrottare och om vilka fysiska utmaningar jag ställs inför för att hålla mig kvar på den högsta nivån.”

Förnekar att hon fick betalt

Det har även förekommit rykten om att Radwanska mottog pengar för att ställa upp på de lättklädda bilderna, vilket hon bestämt förnekar.

”Det stämmer absolut inte. Jag ställde upp för att uppmuntra ungdomar, framförallt tjejer, att träna och hålla sig i form”, skriver hon.

Härnäst för Radwanska väntar spel i Bank of the West Classic.

Turneringen i Stanford drar i gång på måndag.