Stjärnornas bollkalle – krigsveteranen Todd

53-åringen en udda fågel på Flushing Meadows

1 av 5
SPORTBLADET

Han har fyllt 53 år, har tre barnbarn och bär benprotes.

Todd Reed skiljer sig från alla andra bollkallar i US Open.

– ”Fortsätt drömma” hade jag svarat om någon sagt att jag skulle bli bollkalle, säger krigsveteranen till New York Post.

Kan ni föreställa er en 53-åring veckla ut ett paraply för att skydda Caroline Wozniacki från solens strålar, förse Novak Djokovic med bollar eller överräcka en banan till Roger Federer?

I årets US Open är allt det möjligt, tack vare Todd Reed.

Förutom klädseln och sysslorna under de två veckorna på Flushing Meadows har han inte mycket gemensamt med de andra bollkallarna.

Merparten av de 275 funktionärerna var inte födda när han en aprilmorgon 1991, under Operation Ökenstorm, förlorade delar av högerbenet i Mosul i norra Irak.

– Jag tog ett steg och medan jag flyttade fram högerfoten mot den vänstra exploderade en landmina. Där och då blåstes foten bort, berättar han för New York Post.

”Historiens äldsta”

Todd Reed tillbringade sex veckor på Walter Reed National Military Medical Center i Washington och ägnade det följande halvåret åt rehabilitering. Då, när han lärde sig gå med protes, kändes det avlägset att han en dag skulle jobba som bollkalle.

– Men nu är jag här, i US Open 2014, konstaterar Todd Reed, som tillhörde Gröna baskrarna.

USTA, det amerikanska tennisförbundet, driver en stiftelse som stöttar skadade soldater och deras familjer, och därigenom uppstod möjligheten.

– Jag sa till honom att det här är en chans han bara får en gång i livet, att han kan bli historiens äldsta bollkalle, säger hustrun Renee.

”Inga problem att passa in”

Hon känner inte till att Jerry Loughran var 63 år när han 2011 fördelade bollar i US Open, men det spelar ingen roll.

Todd Reed trivs med sin tillfälliga syssla och har blivit en i gänget.

– Jag älskar att han är här. Det är väldigt coolt och inspirerande. Jag har jobbat med honom under en match och han har inga problem med att passa in, säger kollegan Corey Stella, 19, till New York Post.