Fått order om att täcka över sin sår

Legendaren: Skulle inte låta mitt barn göra det där

SPORTBLADET

Dränk handduken i svett – och kasta den sedan rakt i händerna på den lille bollkallen.

Rafael Nadal gjorde handduksritualen populär inom tennisen men nu har legendaren Jim Courier tröttnat.

– Jag skulle inte vilja att det där var mitt barn, säger USA:s Davis Cup-kapten Courier till AP.

Tidigare hade varje tennisspelare en egen handduk på kortsidan dit de gick och torkade av sig vid behov men efter turneringarnas försök att öka tempot mellan bollarna ålades uppdraget bollkallarna att förse spelarna med handdukar. När Rafael Nadal nådde världstoppen blev användandet en allt vanligare syn för publiken.

”Är ganska äckligt”

– Nadal tog in den metodiska ritualen i sporten, oavsett om det är ett tvångsbeteende eller vidskeplighet. Det förs sedan vidare till yngre och yngre spelare – de kopierar sin idol och det blir en del av kulturen, säger världsettan i dubbel Bob Bryan till AP och får medhåll av sin spelpartner och bror Mike:

– Nu går alla till handduken efter varje poäng. Du behöver inte torka av dig efter varje boll.

Det ständiga torkandet irriterar inte bara publik och tv-tittare – det finns också en bortglömd grupp som nog lider betydligt mer av vidskepligheten. När spelarna torkat av svetten från armar, ben, hår och ansikte är det bollkallarna som tvingas ta hand om, förvara och sedan gång på gång leverera de genomsvettiga handdukarna.

– Om det inte är din svett är det ganska äckligt. Jag skulle inte vilja att mitt barn bar omkring på en genomsvettig handduk... Det borde inte vara en del av deras arbetsbeskrivning, säger USA:s David Cup-kapten och tennislegendaren Jim Coutier.

”Det har spårat ur”

Ritualen bland spelarna har nu gått så långt att amerikanska tennisförbundet har anlitat experthjälp för att utforma en ”handdukspolicy” till årets US Open. Den uppmanar bollkallarna att använda handsprit, som nu finns tillgängligt på alla banor, och att bandagera alla eventuella sår de har på händerna.

Enligt expertisen finns ingen nämnvärd hälsofara med svett men skulle spelarna spotta eller blöda förbjuder policyn bollkallarna att hantera handduken.

– De planansvariga har handskar. De tar handduken och lägger den i en påse för farligt avfall, säger Tina Taps som varit ansvarig för bollkallarna under US Open sedan 1989.

Nu har dock många tröttnat på vad de menar är en fördröjande och onödig vidskeplighet hos spelarna.

– Det har spårat ur, säger legendaren Fred Stolle till AP och påpekar att Nadal en gång gav handdukar åt båda bollpojkarna vid kortlinjen för att leveransen skulle gå snabbare.

– Det är inte speciellt attraktivt. Jag önskar att vi bara kunde säga nej och förbjuda handdukarna innan sidbytena men det är nog inte realistiskt, säger Jim Courier.