Djokovic till semfinal

Världsettan vann reprisen på fjolårsfinalen

Foto: AFP Getty IMAGES
SPORTBLADET

Novak Djokovic slog ut Andy Murray och tog sig vidare till sin åttonde raka semifinal i US Open.

Bataljen höll på i tre och en halv timme och var inte över förrän efter klockan ett på natten i New York.

– Jag vill tacka fansen för att de stannar uppe så sent, men jag hoppas att ni hade kul, sa Djokovic i Eurosport.

Mötet mellan de gamla US Open-vinnarna blev en maratonmatch i vanlig ordning och efter två tiebreak var det helt jämnt med 1-1 i set.

Sen växlade Novak Djokovic upp samtidigt som Andy Murray såg plågad ut. Murray som opererade ryggen för ett år sedan hade redan tidigt i turneringen problem med krampkänningar i sina ben.

Serben bröt den åttonderankade britten och gick upp till 3-1 i tredje set och sen kunde inte Murray stoppa mästaren från 2011.

– Det var ett fysiskt krig med 2,5 set på 2,5 timme tror jag. Men vi spelar alltid 3-4 timmar när vi möts, sa Djokovic i intervjun nere på banan efter matchen.

Första japanen sedan 1933

I semifinalen väntar Kei Nishikori som blev den första japanen sedan 1933 att nå en Grand Slam-semifinal. Nishikori slog i sin kvartsfinal ut tredjerankade Stanislas Wawrinka från Schweiz, efter 3-6, 7-5, 7-6 (7), 6-7 (5), 6-4. En match som tog fyra timmar och en kvart.

Det bara en och en halv dag efter att japanen redan gått en ordentlig holmgång. Mötet med Milos Raonic höll på i 4 timmar och 19 minuter, tog slut klockan halv tre på morgonen, och var tangerat rekord för längsta matchen någonsin i US Open-historien.

– Förhoppningsvis kan jag spela 100 procent tennis nästa gång, sa Nishikori.

Williams närmare tredje raka

Världsettan på damsidan, Serena Williams, är också framme i semifinal.

Williams siktar på tredje raka segern i US Open men hon inledde svagt i kvartsfinalen mot italienskan Flavia Pennetta. Pennetta gick till en 3–0-ledning i första setet innan amerikanskan vaknade upp.

– Hon spelade mycket bra, spelade aggressivt. Så jag blev tvungen att skärpa till mitt spel, säger Williams som vann setet med 6–3 och därefter det andra setet med 6–2.

I semifinalen möter hon Jekaterina Makarova, Ryssland.

FAKTA

RESULTAT US OPEN, SEMIFINALER

Novak Djokovic (1) – Andy Murray (8) 7-6 (1), 6-7 (1), 6-2, 6-4.

Kei Nishikori (10) – Stan Wawrinka (3) 3-6, 7-5, 7-6 (7), 6-7 (5), 6-4.

Serena Williams (1) – Flavia Pennetta (11) 6-3, 6-2.

Ekaterina Makarova (17) – Victoria Azarenka (16) 6-4, 6-2.