Skrällen: Federer utslagen av Cilic

Alla stora namn borta

1 av 3 | Foto: TT
SPORTBLADET

Marin Cilic, 25, gjorde sitt livs match.

Kroaten besegrade världsstjärnan Roger Federer efter en makalös uppvisning och är klar för final i US Open.

– Det här trodde jag aldrig, säger Cilic.

Tidigare under lördagskvällen hade japanen Kei Nishikori blivit första man från Asien att nå en US Open-final, genom en skrällseger mot världsettan Novak Djokovic.

Några timmar var det dags för nästa sensation.

Kroaten Marin Cilic spelade makalös tennis, servade som en häst (vann 87 procent av poängen efter förstaserv) och besegrade världstrean Roger Federer, 33, i tre raka set. Sifforna skrevs till 6-3, 6-4, 6-4.

”Kan slå vem som helst”

– I det här förhållandena, på en sådan stor tävling. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna spela så här. En otrolig dag för mig. Det var fantastiskt, jag kan inte tro det. Jag servade bra, jag känner att jag kan slå vem som helst då, säger Cilic till Eurosport efter skrällen.

Därmed är 14-seedade Cilic klar för sin första Grand Slam-final i karriären.

Inte hänt sedan 2005

– Det var det bästa resultatet någonsin i min karriär och är jag väldigt glad över att vara i min första Grand Slam-final, säger Cilic.

Det är första gången sedan 2005, då i Australian Open, som varken Djokovic, Roger Federer, Andy Murray eller Rafael Nadal är i en Grand Slam-final.

Finalen mellan Nishikori och Cilic spelas på måndag. Spelarna har mötts två gånger tidigare i US Open, 2010 & 2012, med varsin seger som följd.