”Jag visste inte om jag skulle komma hit”

Operation nära krossa drömmen – i kväll spelar Nishikori final

Foto: AP
Kei Nishikori finslipar detaljerna inför finalen tillsammans med tränarna Michael Chang och Dante Bottini.
SPORTBLADET

Tre veckor före US Open tvingades Kei Nishikori operera bort en cysta på högerfoten.

I dag spelar han sitt livs första Grand Slam-final.

– Jag visste inte ens om jag skulle komma till New York, och nu är jag här, säger den 24-årige japanen inför titelmatchen mot Marin Cilic.

För första gången sedan Öppna franska 2002 spelas en Grand Slam-final utan någon av de åtta toppseedade spelarna.

Att pånyttfödde Marin Cilic, som stärkte både fysiken och psyket under fjolårets dopningsavstängning, skulle ta sig till final är en sak – men Kei Nishikori?

Frågan är om inte japanen, som är fostrad på Nick Bollettieris tennisakademi i Florida, är en av tidernas mest oväntade Grand Slam-finalister.

Lämnade återbud

Tre veckor före turneringsstarten lade han sig nämligen på ett operationsbord i Charlotte för att avlägsna en cysta på högerfoten. Ingreppet tvingade Nishikori att lämna återbud till Masters-turneringen i Cincinnati, och även US Open var i fara.

Redan historisk

– Jag började med poängspel först några dagar innan turneringen startade. Jag hade inga förväntningar över huvud taget, men efter mina två första matcher kände jag att jag kunde lita på foten. Jag hade ingen smärta och kunde börja glida lite mer. Jag har verkligen försökt ta en match i taget, och nu är jag här. Jag vet inte, men kanske behöver jag tre veckors vila inför Grand Slam-turneringarna, sa Kei Nishikori på presskonferensen efter semifinalsegern mot världsettan Novak Djokovic.

På herrsidan är det första gången en asiat spelar en Grand Slam-final.

– Jag hoppas kunna vinna och skriva ytterligare ett stycke historia, säger Kei Nishikori, som har vunnit fem av de sju föregående mötena med Marin Cilic.

FAKTA

/FINALSPELARNA

Kei Nishikori

Ålder: 24 år. Bor: Bradenton, USA. Familj: Flickvännen Honami Tsuboi. Längd/vikt: 178 cm/68 kg. Ranking: 11. Titlar: 5. Inspelade prispengar: 38,5 miljoner kronor. Tränare: Dante Bottini och Michael Chang.

Marin Cilic

Ålder: 25 år. Bor: Monte Carlo. Familj: Flickvännen Kristina Milkovic. Längd/vikt: 198 cm/82 kg. Ranking: 16. Titlar: 11. Inspelade prispengar: 54,7 miljoner kronor. Tränare: Goran Ivanisevic.

TIDIGARE MÖTEN:

2014, Barcelina, grus

6–1, 6–3 till Nishikori

2014, Brisbane, hardcourt

6–4, 5–7, 6–2 till Nishikori

2013, Memphis, hardcourt

6–4, 6–2 till Nishikori

2012, US Open, hardcourt

6–3, 6–4, 6–7, 6–3 till Cilic

2011, Chennai, hardcourt

4–6, 7–6, 6–2 till Nishikori

2010, US Open, hardcourt

5–7, 7–6, 3–6, 7–6, 6–1 till Nishikori

2008, Indian Wells, hardcourt

6–2, 6–4 till Cilic