Avstängd för dopning – då la han grunden

1 av 4 | Foto: AFP
SPORTBLADET

Marin Cilic var avstängd för dopning när US Open avgjordes i fjol.

Då lade han grunden till succén i årets turnering.

– Det här är ett bevis på att hårt arbete lönar sig, säger 25-åringen efter att ha besegrat Kei Nishikori med 6-3, 6-3, 6-3 i nattens final.

Marin Cilic visste inte till sig av lycka efter att ha säkrat sin första Grand Slam-titel. Den 25-årige kroaten avgjorde matchen med en backhandcross och kastade sig raklång på banan. Där blev han liggande en stund och lät den overkliga verkligheten sjunka in.

Sedan klättrade han upp på läktaren för att krama om sina föräldrar, tränaren Goran Ivanisevic och flickvännen Kristina Milkovic.

– Allt jag har jobbat för och drömt om blev verklighet i kväll. Jag har spelat mitt livs tennis, sa Marin Cilic i samband med prisutdelningen.

”Kämpat för det här”

Han var både en och två klasser bättre än Kei Nishikori, som var tagen av stundens allvar. Cilic spelade mer avslappnat, dundrade in 17 ess, utnyttjade fem av elva breakbollar och slog 38 winners, dubbelt så många som japanen.

– Jag har kämpat för det här, speciellt under det senaste året, säger Marin Cilic.

Han slog sig in på topp 10 redan 2010, men i fjol försvann den talangfulle kroaten plötsligt från ATP-touren.

Allt började under Wimbledon, då Cilic lämnade walk over inför mötet med Kenny de Schepper. Han förklarade att han skadat vänsterknäet, men den verkliga anledningen var att han några veckor tidigare, i München, fastnat i ett dopningstest. Provet visade spår av niketamid, samma stimulantia som fällde friidrottsstjärnan Torri Edwards.

Marin Cilic har hela tiden bedyrat sin oskuld och klargjort att han fick i sig ämnet genom glukostabletter som hans mor köpt på ett apotek.

Han blev avstängd i nio månader, men den oberoende skiljedomstolen CAS kortade strafftiden med fem månader.

Spelat drömtennis

När Marin Cilic återvände till ATP-touren, i samband med Paris Masters i oktober i fjol, gjorde han det som en bättre tennisspelare.

Under det ofrivilliga tävlingsuppehållet anlitade han barndomsidolen Goran Ivanisevic som coach och byggde upp både kroppen och psyket.

– Vid den här tiden i fjol var jag hemma och jobbade. Jag förberedde mig så mycket jag kunde och tränade nästan varje dag. På drygt fyra månader var jag bara ledig sju-tio dagar. Jag arbetade hela tiden. Det hjälpte mig att bygga upp styrkan och läka de knäskador jag haft tidigare. Jag utnyttjade tiden på bästa tänkbara sätt, och det har betalat sig. Nu känner jag mig riktigt bra på banan, berättade Marin Cilic inför finalen.

Han har spelat drömtennis och besegrade både Tomas Berdych, Roger Federer och Kei Nishikori i tre raka set.

Så i natt stod han där på Arthur Ashe Stadium, och tryckte läpparna mot en gnistrande pokal.

FAKTA

Tio andra oväntade Grand Slam-vinnare

Arantxa Sánchez vinner Franska Öppna som 17-åring.

Året är 1989. Steffi Graf har vunnit fem raka Grand Slams och är på väg mot en sjätte. Hon servar för matchen vid 5-3 i tredje set mot 17 år unga ”doldisen” Arantxa Sánchez, men blir bruten mot noll - och vinner sedan bara tre poäng.

Arthur Ashe chockar alla i Wimbledon

Han hade aldrig ens spelat i en Grand Slam-turnering inför Wimbledon 1975. Men Arthur Ashe går sedan hela vägen och vinner. I finalen slår han Jimmy Connors, som varit världsetta i ett år och som har tre Grand Slam-titlar på sin meritlista.

Mats Wilander får sitt stora genombrott

Svensken är bara 17 år gammal när 1982 års Franska Öppna går av stapeln. På vägen mot titeln slår han ut samtliga spelare som är seedade två till fem. Wilander blir yngst någonsin att vinna turneringen.

Goran Ivanisevic vinner Wimbledon - som wild card

Kroaten är rankad 125:a i världen och kommer in i den klassiska turneringen via ett wild card. Han går sedan hela vägen och slår tvåfaldige Grand Slam-vinnaren Pat Rafter.

Sjarapova vinner Wimbledon - som 17-åring

Serena Williams har vunnit turneringen två gånger, men det här året, 2004, tvingas hon ge vika - mot en 17-åring. Maria Sjarapova spelar en makalös tennis och vinner finalen med utklassningssiffror, 6-1, 6-4.

Nadal bryter Federers dominans

Roger Federer har prenumererat på Wimbledon-titlar, vunnit fem raka, och är den självklara gräskungen, och stor favorit till titeln även det här året, 2008. Då går grusspecialisten Rafael Nadal och sopar hem hela kalaset - i en av tidernas bästa och mest dramatiska finalmatcher.

Thomas Johansson slår till från ingenstans

Svensken har aldrig gått längre än till kvartsfinal på sina 26 försök i Grand Slam-sammanhang. I Australian Open 2002 lossnar allt. Han går hela vägen och besegrar Marat Safin i final.

Juan Martin del Potro tystar Roger Federer

Schweizaren kommer till US Open 2009 med fem (!) raka titlar i bagaget. Det här året får han se sig besegrad - av en argentinare som aldrig tidigare varit i en Grand Slam-final. del Potro vinner finalen i en femsetsrysare.

212-rankad går hela vägen

Mark Edmondson - få känner ens till hans namn inför Australian Open 1976. Men hemmaspelaren skräller sig hela vägen till final där han ställs mot landsmannen John Newcombe - regerande mästare - och vinner med 3-1 i set.

Michael Chang presenterar sig för tennisvärlden

Svenske Stefan Edberg kommer till Franska Öppna 1989 som trefaldig Grand Slam-vinnare. I finalen ställs han mot 17-årige Michael Chang - och förlorar. Amerikanen blir den yngste någonsin att vinna turneringen.

Sammanställning: Andreas Käck

ARTIKELN HANDLAR OM