Tränaren anklagas för sexistiska utspel

Nadals coach i blåsväder

Gala León Garcia (t.v) är ny DC-kapten i Spanien. Det uppskattas inte av Nadals tränare Toni Nadal.
SPORTBLADET

Gala León Garcia, 40, är utsedd till Spaniens första kvinnliga DC-kapten.

Det beslutet gillar inte Rafael Nadals tränare Toni Nadal. 

– Hon har inte koll på herrtennis, säger farbrodern. 

Spaniens Davis Cup-lag i tennis åkte ur högsta serien World Group. Den som ska ta laget tillbaka är Gala León Garcia, som blir Spaniens första kvinnliga DC-kapten. Hon ersätter Carlos Moya som slutade efter förlusten mot Brasilien i playoff. León Garcia har en proffskarriär i bagaget och var som bäst rankad 27:a i världen.

Men superstjärnan Rafael Nadals tränare, Toni Nadal, är irriterad och menar att det skiljer allt för mycket mellan dam- och herrtennisen för att Garcia ska lyckas.

– Det är bättre att kaptenen är någon med en bakgrund inom herrtennisen. Sanningen är att männens spel inte är detsamma som damernas, på ett taktiskt plan, säger Toni Nadal till radiostationen Onda Cero och fortsätter:

– Jag har ingenting emot henne, jag vet inte vad hon har för kapacitet, och jag hoppas hon gör sitt jobb bra, men i teorin är hon en person som inte har koll på herrtennis, för herrtennisen är inte likadan som damernas.

”Bäst att kalla saker vid dess rätta namn”

Utspelet har kritiserats för att vara sexistiskt av de ledande politiska partierna i Spanien.

– Det är bäst att kalla saker vid dess rätta namn. Det är sexistiska kommentarer, säger Antonio Hernando, talesman för det Socialistiska arbetarpartiet, PSOE.

– Jag tänker inte kommentera den här kontroversen nu, svarade León när hon fick frågan om Toni Nadals åsikter.

Överlag har reaktionerna på utnämningen av Spaniens DC-kapten varit positiva. En av dem som gratulerade Leon till utnämningen var den skotske tennisstjärnan Andy Murray – som själv har en kvinnlig tränare, Amélie Mauresmo.

"Grattis till att Gala León Garcia blir den första spanska kvinnliga Davis Cup-kaptenen... förhoppningsvis den första av många", skrev Murray på Twitter.