– Spännande att mäta sig med proffsen direkt

Ymers rivstart – fem ATP-turneringar & Grand Slam

2015 är året då Elias Ymer ska ta klivet från lovande talang till regelbunden ATP-spelare.
SPORTBLADET

Elias Ymer, 18, rivstartar säsongen 2015.

Inom loppet av en månad spelar han fem ATP-turneringar – och sin livs första Grand Slam.

– Det känns spännande, säger Sveriges just nu bäste tennisspelare.

I somras vann Elias Ymer sin livs första match på ATP-touren genom att slå den då 52-rankade kazaken Mikhail Kukushkin i två raka set. Därefter spelade han flera Challenger-turneringar med varierad framgång och avslutade året rankad 227:a i världen.

Nu börjar allvaret.

Sveriges mest lovande spelare ska för första gången spela ATP-tennis på regelbunden basis. Ymer har fått ett wild card till 250-turneringen i Chennai, som börjar i dag, kommer därefter försöka kvala in till årets första Grand Slam, Australian Open, och sedan resa till Sydamerika där kval till ­ytterligare fyra ATP-turneringar står på schemat.

– Det känns spännande. Nu får jag mäta mig med proffsen direkt. Men jag är ödmjuk, jag är trots allt 227 på rankningen och vet att jag har en lång väg kvar, säger Ymer till Sportbladet.

Går sin egen väg

18-åringen har gått sin egen väg i tennisen. I stället för att gå med i landslagets träningsgrupp med förbundskapten Fredrik ”Fidde” Rosengren vid rodret har Skarasonen sedan flera år tillbaka tillhört akademin Good to Great.

Han betonar den individuella satsningen som förklaringen till sin utveckling.

– Man ser inga team (som den svenska träningsgruppen) ute på touren. Alla spelare som är i min ålder och är lika bra eller bättre rankade har egna stall med fystränare och allt. Jag har kört på det upplägget sen jag var 15 och jag är väldigt tacksamt för att mitt team förstått att det krävs en rejäl satsning.

Tror du att du hade haft samma utveckling om du tillhört den svenska träningsgruppen?

– Det kan man aldrig veta men jag och Magnus (Norman) har kommit fram till att det här är rätt väg för mig, ­säger Ymer.

Nu för tiden spenderar han inte mycket tid i Sverige. Dels för att han är ute i världen och tävlar, dels för att han saknar en sparringpartner.

– Det hade varit en sak om Robin Söderling varit aktiv. Men nu … det går liksom ­inte att hålla på och leka, man måste satsa fullt ut och då ­behöver man sparra med dem som är på en hög nivå. Det kan jag göra när jag är ute och spelar större turneringar,­ säger han.

Draghjälp av lillebror

Lite draghjälp får han dock i sin egen lillebror, Mikael, 16, som tog stora kliv i slutet av förra säsongen.

– Han lär sig mycket av mig och jag triggas av honom också. Varje gång jag är hemma i Sverige kan jag säga ­direkt på morgonen att: ­”Mikael, nu drar vi ut och tränar!”. Då har jag har någon att sparra med.

Nu hoppas Ymer att 2015 blir året då han tar klivet från lovande talang – till ­regelbunden ATP-spelare. Han vet att det går. Det visade kompisen Nick Kyrgios, 19, när han i somras skrällde sig hela vägen till semifinal i Wimbledon och klättrade som en raket på rankningen.

– Det är sånt man älskar. Man känner att: ”Kan han så kan jag”. Det visar att man ­inte behöver ha alltför stor respekt för de allra bästa, säger Ymer, som dock tillägger att:

– Jag kommer inte stressa. Jag vet att det blir tufft, men samtidigt vet jag att det går att spela mot de som är bättre rankade.

Ymer möter 81-rankade holländaren Igor Sijsling i den första rundan i ATP Chennai i morgon bitti klockan 05.00, svensk tid.

FAKTA

Elias Ymer

Ålder: 18

Född: Stockholm, uppväxt i Skara.

Bakgrund: Började spela tennis som fyraåring. Pappa Wondwosen, som flyttade från Etiopien till Sverige 1987, tog med sina söner på juniortävlingar.

Meriter: Var som 16-åring i final i Orange Bowls (VM för juniorer) 18-årsklass. Har vunnit fem titlar på Futurenivå samt en match på ATP-touren.

Elias Ymer väljer ut...

…förebilder: Zlatan Ibrahimovic. Och Mike Tyson!

…favoritspelare: Robin Söderling och Novak Djokovic.

…favoritlag: Chelsea.

…favoritbok: Mike Tysons bok.

…favoritartister: Avicii och Michael Jackson.

…favoritfilm: Scarface.

ARTIKELN HANDLAR OM