”Riktigt, riktigt stort”

Ymer förste svensk i en Grand Slam sedan 2011 – då jublar tennis-Sverige

SPORTBLADET

Elias Ymer, 18, är klar för Australian Open och blir förste svenske herrsingelspelare i en Grand Slam sedan 2011.

Nu hyllas talangen stort.

– Jag är grymt imponerad, säger Thomas Johansson.

Han har varit svensk tennis stora hopp ända sedan Robin Söderling försvann från scenen på grund av körtelfeber. Natten till i går nådde 18-årige Skarasonen Elias Ymer sin hittills största framgång.

Supertalangen besegrade jämnåriga sydkoreanen Heyong Chung med 7–5, 6–3 i kvalfinalen och är därmed klar för spel i Australian Opens huvudturnering.

– Jag är jätteglad. Det är en stor framgång för personerna i mitt team, jag hoppas att de känner sig glada över det här, säger succémannen via tränaren Gianluca Marchiori till tennis.se.

Vann alla i raka set

Ymer vann samtliga sina tre kvalmatcher i raka set och före detta världsspelarna Jonas Björkman och Thomas Johansson njuter av talangens framfart.

– Det är otroligt imponerande av Elias att ta sig igenom den här kvalgruppen så övertygande. Jag måste säga att jag är grymt imponerad över det han åstadkommit hittills, säger Johansson, svensk tennis senaste Grand Slam-mästare i singel.

Förre världsfyran och dubbelspecialisten Björkman fyller i:

– Helt fantastiskt. Det är ett tecken på att det jobbas på rätt sätt inom svensk tennis. Det har tagit lång tid och det här är bara ett steg framåt men det medför ju att Elias kommer kunna inspirera de andra, säger han.

Slapp Djokovic

Thomas Johanssons håller med:

– Jag tror det betyder mycket både för de i DC-laget och för hans lillebror Mikael. Att han ser att storebror kvalificerat sig med de 128 bästa i världen. Det är riktigt, riktigt stort!

Ymer undvek världsettan Novak Djokovic och världssexan Andy Murray i huvudlottningen och möter nu 96-rankade japanen Go Soeda i sin öppningsmatch i Australian Open som spelas natten till tisdag.

”Elias är hetare”

– Soeda är en bra spelare men tittar man rent formmässigt så är Elias mycket hetare just nu, säger Thomas Johansson.

– Alla mat-cher är tuffa, men på pappret är Go Soeda en mycket bra lottning. Elias har absolut en bra chans, säger Jonas Björkman.

ARTIKELN HANDLAR OM