”Sa Brad Gilbert så? Oj, då får jag tacka”

Ymer hyllad trots förlusten: ”Är inte så besviken – klagar man nu är man alldeles för bortskämd”

1 av 2
SPORTBLADET

Så nära, men ändå så långt borta.

Trots en storartad insats mot Go Soeda lyckades Elias Ymer, 18, inte stänga matchen i sin Grand Slam-debut.

– Jag tar ändå med mig mycket härifrån, säger Ymer till Sportbladet.

18-årige Elias Ymer blev förste svenske herrsingelspelare i en Grand Slam sedan 2011. Detta efter att ha gått igenom sin kvalgrupp utan att förlora ett enda set.

Mot 92-rankade japanen Go Soeda – tidigare i karriären rankad 42:a – såg han ut att gå mot en ny succé. Skarasonen kom ut på bana åtta och såg ut som en rund miljon i första set som han vann med hela 6-1.

”Inte så besviken”

Ymer fortsatte spela storstilad tennis även i andra set (som han förlorade snöpligt) och i tredje, men efter tre timmar och 30 minuters spel kunde japanen dunka in matchbollen fram till 1-6, 6-4,4-6, 6-3, 6-3.

– Det är tufft. Men vad ska man säga? Det här var min andra femsetsmatch i karriären. Jag gjorde tre väldigt bra kvalmatcher förra veckan så det känns ändå positivt. Jag är inte så besviken. Alltså, om man klagar nu, då är man alldeles för bortskämd. Man måste veta sin nivå, var man är rankad. Det här var min första Grand Slam på seniornivå, och jag kvalade in direkt. Det är ju rätt bra, säger Ymer till Sportbladet direkt efter matchen.

Han hyllar också de svenska fans som var på plats i Melbourne.

– De var så grymma! Helt galet alltså. Stort tack, säger Ymer.

Hyllas för sin insats

Trots förlusten överöses 18-åringen med lovord.

Brad Gilbert – ESPN-kommentator som tidigare tränat ikoner som Andre Agassi, Andy Roddick och Andy Murray – slår fast att svensk herrtennis har en ljus framtid.

”Ser 18-årige Elias Ymer från Sverige. Solklart den störste talangen segan Söderling slutade spela. Den här unge mannen har ett väldigt stabilt spel”, skriver Gilbert på Twitter.

– Sa Brad Gilbert så?, undrar Ymer.

Ja, på Twitter.

– Oj... Vad ska jag säga om det? Jag får väl säga tack!

Ymer får i och med resultatet i Australian Open 35 färska rankingpoäng och kommer att lyfta från 212:e plats till runt 190-strecket. Nästa utmaning: Ett knippe ATP-turneringar i Sydamerika.

Vad tar du med dig härifrån?

– Erfarenhet. Soeda är född 84 och har varit med länge. Jag gjorde min första Grand Slam-match på seniornivå men spelade ändå fem set med honom. Får jag lite mer matcher på den här nivån kan mycket hända. Sen får vi se, säger Ymer.

ARTIKELN HANDLAR OM