”Prestation som ger eko i tennisvärlden”

Sportbladets Andreas Käck: Förlust, visst – men det finns ändå en hel del att glädjas åt

SPORTBLADET

Ibland spelar det ingen roll hur mycket bättre än din motståndare du är – 12 års skillnad är 12 för mycket.

Elias Ymer, 18, förlorade en match mot Go Soeda, 30, som han borde ha vunnit.

Ändå finns det mycket att glädjas åt – det här var en prestation som ger eko i tennisvärlden.

Låt oss börja med att konstatera att Go Soeda inte är vad han en gång var.

Japanen har aldrig varit särskilt mycket, men just för tillfället är han en spelare rankad 92:a i världen som i själva verket borde vara rankad runt 150 och som dessutom kom till den här matchen rejält ringrostig.

Så, nu har vi det överstökat.

Dags att hylla svensk tennis mest spännande spelare.

För även om Go Soeda är en överrankad spelare är han lik förbannat en spelare som hållit till på ATP-nivå i fem års tid. En spelare som är 12 år äldre än Elias Ymer och som spelat otaliga Grand Slam-matcher i sin karriär. En alls icke särskilt underhållande tennisspelare, men en spelare som vet hur man monterar ner lägre rankade uppstickare. En spelare som vunnit 15 Challenger-turneringar (15 fler än Elias Ymer) och en spelare som tjänat lite drygt 10,25 miljoner kronor i prispengar i karriären (9,77 miljoner kronor mer än Elias Ymer).

Du kör inte över en sådan kille om du inte är jävligt bra på tennis.

Och det var precis det Elias Ymer gjorde i tre set.

Han mosade Soeda.

Rakt upp och ner.

Mycket att glädjas åt

Ändå ledde han bara med 2-1 i set.

Nerverna gjorde sig påminda i slutet av det andra, och orutinen kostade till slut Elias Ymer en seger han borde ha haft.

Ändå finns det mycket att glädjas åt. Prestationen – framför allt i de första tre seten – var så bra så det var snudd på osannolikt.

Elias Ymer har varit bra på tennis ända sedan har var en liten, liten grabb. Skillnaden nu är att han på väldigt kort tid gått från att vara väldigt, väldigt duktig, till att kunna mäta sig med de allra bästa.

Vi pratar om en 18-åring som inför den här matchen hade spelat en femsetsmatch på proffsnivå och som aldrig ens varit i närheten av att beträda en så stor tennisscen som Australian Open (även om matchen spelades på bana 8) faktiskt är.

Skarasonen kom ut och tog för sig som om han öppnade dörren till sitt eget kylskåp för att göra i ordning lite käk.

Med en sådan självklarhet och pondus att jag fick rysningar.

En ny sheriff

Under matchens gång sonderade jag Twitter-träsket och snubblade över flera personer som häpnades över svenskens respektlöshet.

”This new kid Elias Ymer tho…”, var det en som skrev.

Ja, vi har en ny sheriff inom svensk herrtennis och nu är det bara en tidsfråga innan hela tennisvärlden känner till hans namn. Förre stortränaren och ESPN-kommentatorn Brad Gilbert gör det redan.

Watching 18 year old Ymer from Sweden is by far the best talent since Sod (Söderling, reds. anm.) stopped playing, this young fella got a very solid game”, skiver han.

Som svensk tennisfantiker kunde man bara njuta.

Och ja, jag är medveten om att det låter som om jag svalt både det ena och det andra otillåtna glädjepillret. Ymer förlorade ju matchen och är ute ur turneringen. Men jag tycker ändå att man måste tillåta sig själv att skena i väg lite. Det var nämligen väldigt, väldigt länge sedan vi hade något att glädjas åt över huvud taget inom svensk herrtennis.

Även om det inte gick den här gången så fick vi en tydlig indikation på att det kommer att gå inom en väldigt överskådlig framtid. Elias Ymer kommer snart att vinna en match på Grand Slam-nivå. Om det sker redan i Franska Öppna (grus är hans bästa underlag), i Wimbledon eller ens det här året i 2015 års sista Grand Slam US Open? Det får vi se.

Det enda jag kan slå fast är att den kommer att hända.

Tills dess – lycka till på ATP-touren, Elias.

Det är där du hör hemma.

***

Samtidigt under tisdagsmorgonen har Johanna Larsson vunnit sin öppningsmatch mot Alla Kudryavtseva. Det enda negativa med Elias Ymers framfart är att Larsson blir utan de riktigt feta rubrikerna.

Å andra sidan är det ett ganska angenämt problem att ha fler än en svensk tennisframgång att nyhetsvärdera kring…

ARTIKELN HANDLAR OM