Holm: Är inte dags att sluta tro på Federer än

SPORTBLADET

Han ska fylla 34 år och förlorar mot en spelare som Andreas Seppi.

Är det dags att sluta tro på Roger Federer?

Nej, nej, nej.

Så länge han inte tvivlar på sig själv har omvärlden ingen anledning att göra det.

Sportbladets Stefan Holm.

Andreas Seppi sände en chockvåg genom tennisvärlden genom att skicka hem Roger Federer från Melbourne. I detta nu sitter han förmodligen hos en tatuerare i Melbourne för att gadda in sifferkombinationen 6-4, 7-6, 4-6, 7-6 över hela ryggtavlan.

Vilken insats han svarade för, den 30-årige italienaren. Ni kanske såg det själva, hur han genomförde den perfekta matchen och efteråt dröjde sig kvar på Rod Laver Arena för att njuta av hyllningarna.

Det fullkomligt lyste om Seppi och det var svårt att inte glädjas med honom.

Det krävdes elva försök, men till slut fick han uppleva hur det är att besegra Roger Federer, som jagar sin 18:e Grand Slam-titel.

Åskådarna trodde inte sina ögon, och även Seppi var lätt chockskadad.

– Jag var tvungen att tro att jag kunde vinna, förklarade han efter matchen.

Undviker versaler

Andreas Seppi spelade sin första Grand Slam-turnering 2004 och har, på 39 försök, aldrig tagit sig längre än till fjärde omgången. Jag skulle bli förvånad om han slår personbästa i Australian Open 2015, men låt honom njuta av segern mot Roger Federer. Han förtjänade den, var den bättre spelaren.

Visst är det en stor skräll, men jag undviker att skriva ordet med versaler. Om en förhållandevis lågt rankad spelare, som Seppi, överpresterar mot en underpresterande toppspelare, som Federer, blir det så här.

Schweizaren vann fler bollar än Seppi under matchen (145-144), men han vann fel bollar. I normala fall spelar han sin bästa tennis på de viktigaste poängen, men i dag var det precis tvärtom.

Federer gick på nät när det inte fanns någon anledning till det och hamnade många gånger långt bakom baslinjen. Han, som brukar spela aggressivt och ta bollen på uppstuds, utnyttjade bara tre av tio breakbollar och svarade för hela 55 oprovocerade misstag.

Fler skrällar lär komma

Roger Federer hade en minst sagt dålig dag på jobbet, men förlusten betyder inte att han är slut. Personligen blir jag inte förvånad om han vinner Wimbledon igen. Eller US Open.

Vid 33 års ålder är han fortfarande en av de fyra stora, men under de senaste åren har glappet till kvartetten Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray och Rafael Nadal minskat dramatiskt.

Stan Wawrinkas seger i Australian Open och axelskadade Marin Cilics triumf i US Open är två uppfriskande bevis på det, och fler lär komma.

Det är ingen vågad gissning att Djokovic, Murray eller Nadal vinner årets första Grand Slam-turnering, men det saknas inte utmanare.

När jag går igenom lottningen ser jag ytterligare fem tänkbara vinnare: Wawrinka, Milos Raonic, Kei Nishikori, Tomas Berdych och Grigor Dimitrov.

Andreas Seppi?

Nej, han har redan överträffat sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM