Murray vände och vann mot Berdych

Framme i sin fjärde Australian Open-final

SPORTBLADET

Ska det bli fjärde gången gillt för Andy Murray i Australian Open?

Skotten besegrade Tomas Berdych med 6-7, 6-0, 6-3, 7-5 och är klar för ytterligare en titelmatch.

– När jag dikterade spelet vann jag merparten av bollarna, säger 27-åringen.

Amélie Mauresmo.

Tomas Berdych, som hämtade sin nye tränare Dani Vallverdu från Andy Murrays team, spelade drömtennis när han slog Rafael Nadal med 3-0 i kvartsfinalen.

Han fortsatte med det i semifinalen på Rod Laver Arena, men efter att ha vunnit första set efter tiebreak kom verkligheten ikapp världssjuan från Valasske Mezirici.

När Berdych väl förlorade ett set i årets Australian Open slutade det, just det, 6-0. Andy Murray lade helt enkelt i en högre växel, gick på bollen med full kraft, var outtröttlig i sitt defensiva spel, kontrade framgångsrikt och servade med stor variation.

Ett servegenombrott till 4-2 gav honom greppet om tredje set och vid ställningen 5-5 i fjärde bröt han Berdychs serve på nytt.

”Väldigt besviken efter första set”

Efter knappt tre och en halv timmes spel kunde Andy Murray serva hem matchen.

– Jag var väldigt besviken efter första set. Vad jag tänkte då lämpar sig inte att återge i tv, säger skotten till Channel 7.

– I andra set ändrade jag taktik och blev jag mer aggressiv. Det hjälpte mig att ta tillbaka initiativet.

För Murray var det en väldigt speciell match med tanke på att Dani Vallverdu satt i hans motståndares box. De lärde känna varandra som tonåringar, då de tränade tillsammans på Academia Sánchez-Casal i Barcelona.

Under de senaste fem åren har han fungerat som Murrays sparringpartner, resesällskap och hjälptränare.

”Känns orättvist och onödigt”

– Vi har känt varandra sedan vi var 15 år. Det här känns lite orättvist och onödigt. Livet består ju av mer än idrott, säger Andy Murray.

Innan han lämnade centrecourten vände han sig också till sin nuvarande coach Amélie Mauresmo, som vann Australian Open 2006.

– Många har kritiserat mig för att jag jobbar med henne, men vi har visat att kvinnliga coacher kan vara väldigt bra, säger Murray till Channel 7.

Han har alltid trivts bra i Melbourne, men trots tre finaler vet världssexan inte hur det är att vinna turneringen. 2010 förlorade han titelmatchen mot Roger Federer och 2011 och 2013 blev Novak Djokovic för svår.

I årets final väntar världsettan Djokovic eller titelförsvararen Stan Wawrinka, som möts klockan 09.30 på fredagsmorgonen, svensk tid.

Då sitter Andy Murray bänkad framför tv:n, inställd på ytterligare en maratonmatch.

– Jag ska definitivt se matchen, men det är möjligt att jag går och lägger mig innan de är klara, säger han med ett leende.

FAKTA

Titta, Andy Murray har förlorat tre Australian Open-finaler

2013: 7-6, 6-7, 3-6, 2-6 mot Novak Djokovic

2011: 4-6, 2-6, 3-6 mot Novak Djokovic

2010: 3-6, 4-6, 6-7 mot Roger Federer

ARTIKELN HANDLAR OM