Djokovic till final

Besegrade Wawrinka i ny maratondrabbning

Foto: GETTY IMAGES
SPORTBLADET

Novak Djokovic kan vinna Australian Open – för femte gången sedan 2008.

Den serbiske världsettan säkrade finalplatsen genom att besegra Stan Wawrinka med 7-6, 3-6, 6-4, 4-6, 6-0 i en ny maratonmatch.

– Det var en fantastisk drabbning. Jag får gratulera Stan, som är en stor utmanare, säger Djokovic till Channel 7.

Tennisvärlden var inställd på en ny rysare mellan Stan Wawrinka och Novak Djokovic, och det fanns en anledning till det. Deras två tidigare möten i Australian Open, kvartsfinalen i fjol och åttondelsfinalen 2013, gick till skiljeset och tog totalt nio timmar och två minuter att genomföra.

Visst, det blev en ny utdragen uppgörelse mellan titelförsvararen från Schweiz och den serbiske världsettan. Först efter tre och en halv timmes spel kunde Djokovic skrika ut sin glädje och sträcka armarna i luften.

– Det här betyder mycket för mig. Stan är en stor spelare som har spelat sin bästa tennis på den här banan, säger Novak Djokovic till Eurosport.

”Jag ställde till det”

När han bröt Wawrinkas serve direkt i fjärde set kändes ett skiljeset långt borta, men hans svensktränade motståndare lyckades ta sig ur underläge efter underläge.

– Jag ställde till det själv för mig på banan, säger Djokovic till Channel 7.

Han visade en enorm mental och fysisk styrka i femte set, då han gick ut på planen som en helt ny spelare. Medan Stan Wawrinka blev mer och mer sliten ut framstod Novak Djokovic som i princip oberörd.

Serben visade varför han toppar världsrankingen, hann upp bollar andra spelare inte skulle springa på och vann setet med 6-0.

Det var klasskillnad från första till sista poängen.

– Jag slutade inte fajtas och allt gick min väg, säger Novak Djokovic, som nu har vunnit 16 av de senaste 17 mötena med Wawrinka, till Eurosport.

Australian Open har blivit serbens turnering. Det var där, i Melbourne, han 2008 tog sin första Grand Slam-titel och inledde sin resa mot odödligheten.

Sedan dess har Djokovic - som sämst - tagit sig till kvartsfinal. På söndag har han chansen att vinna turneringen för femte gången.

”Nole” är favorit

I finalen väntar Andy Murray, som besegrade Tomas Berdych i sin semifinal. Det blir skottens fjärde finalframträdande. Han har förlorat samtliga titelmatcher, två av dem mot ”Nole”.

Djokovic är favorit till titeln även i år och har vunnit de fyra senaste mötena med Murray.

– Finalförlusterna är en besvikelse, men det är väldigt, väldigt svårt att nå fyra finaler. Jag är stolt över min facit här och ska göra mitt bästa på söndag, säger Andy Murray.

FAKTA

Maratonmatcherna mellan Djokovic och Wawrinka i Australian Open:

Semifinalen 2015: 7-6, 3-6, 6-4, 4-6, 6-0 till Novak Djokovic

Tid: 3 timmar, 30 minuter

Kvartsfinalen 2014: 2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7 till Stan Wawrinka

Tid: 4 timmar

Åttondelsfinalen 2013: 1-6, 7-5, 6-4, 6-7, 12-10 till Novak Djokovic

Tid: 5 timmar, 2 minuter

ARTIKELN HANDLAR OM