Sonen ska bli stjärna – då såldes lyxhuset

Gjorde sig av med lyxvillan för att finansiera 16-åringens satsning

1 av 2 | Foto: TROND SOLBERG, VG
Familjen Ruuds flådig 25-miljonersvilla.
SPORTBLADET

Norske jättetalangen Casper Ruud, 16, siktar på att bli världens bästa juniorspelare i tennis.

Han har hela familjen bakom sig

De har nu sålt sin lyxvilla utanför Oslo – för att finansiera sonens satsning.

Under sin aktiva karriär nådde Christian Ruud stora framgångar. Allra bäst gick det i mitten av 90-talet, då han var rankad 39:a i världen.

Talangen har spridit sig till till kommande generation och frågan är om inte sonen Casper kommer bli ännu bättre än sin far.

Det är vad han siktar på.

I fjol blev Casper Ruud den yngste spelaren någonsin att vinna de norska mästerskapen och målet i år är tydligt: att bli en av världens allra bästa juniorer.

Ska spela Grand Slam

Han har vunnit tre raka ITF-turneringar, kvalificerat sig till juniorklassen i alla de stora Grand Slam-turneringarna och har en imponerande svit på 17 raka matcher utan förlust.

– Det är helt galet, jag hade aldrig förväntat mig detta. Att vara nummer 13 på rankingen när du har två år kvar som junior är ganska imponerande, säger pappa Christian Ruud till budstikka.no.

Mycket tid ligger bakom framgångarna.

I år har Casper Ruud omkring 250 resdagar och han har nyligen blivit adept till stjärntränaren Pedro Rico, som har en akademi i spanska Alicante.

Men smakar det så kostar det.

Satsningen går på upp till en miljon norska kronor – 1,1 svenska – om året och en del av det, upp till 750 000, hjälper sponsorer till med. Men alltså inte allt.

Fått en buffert

Familjen Ruud har bott i en flådig 25-miljonersvilla på Snaröya utanför Oslo – men nu har man flyttat. Det nya huset kostade ”bara” drygt 10 miljoner och flytten har alltså renderat en hel del pengar till hushållskassan.

Pengar som ska användas för att göra Casper till stjärna.

– Det kan mycket väl hända att vi måste gå in med de pengar som saknas privat. Det vet vi inte ännu. Men det är oavsett skönt att ha den här bufferten med tanke på satsningen, säger Christian Ruud till VG.

Han ser inga problem med att bo mindre.

– Ett litet mindre hus med en liten mindre trädgård, det blir mindre att göra. Det känns bra. Familjen behöver inte heller lika mycket plats längre när Casper är så mycket på resande fot.

Hyllar Ödegaard

Den mesta tiden kommer spenderas i Spanien. Precis vad som är fallet för en annan norrman som kommer från samma del av landet.

Passande, då det ena superlöftet ser upp till det andra.

– Från Alicante är det bara två-tre timmar till Madrid. Jag kommer nog åka dit för att köpa mig en Ödegaard-tröja och visa min support. Det Martin Ödegaard har gjort är helt otroligt i den åldern, säger Casper Ruud – född fem dagar efter Real Madrids nya stjärnskott.

ARTIKELN HANDLAR OM