Talangen straffas – för ’dålig inställning’

Mikael Ymer förlorar stöd från SOK

Foto: LINNEA RHEBORG
Mikael Ymer blir av med sitt SOK-stöd.
SPORTBLADET

Mikael Ymer stängs av från Sveriges olympiska kommittés topp- och talangprogram.

SOK motiverar avstängningen med att Ymer inte har utfört tillräckliga fystester och dessutom visat dålig inställning, enligt Svenska Dagbladet.

– Vi hade hoppats på en tillrättavisning, säger tränaren Johan Hedsberg till Sportbladet.

Mikael Ymer, 17, är en av svensk tennis största framtidshopp.

Men nu stängs Ymer av från Sveriges olympiska kommittés topp- och talangprogram efter att misslyckats med olika fystester och visat ”dålig inställning”, enligt Svenska Dagbladet.

– Jag har inte så mycket att säga om det. Nu försöker jag bara fokusera på mitt och så hoppas jag att komma med där (i topp- och talangprogrammet) snart igen, säger Ymer till tidningen.

Avstängd till maj

Ymer ska, i samråd med sin fystränare, ha valt att inte göra alla övningar på grund av en höftskada när SOK kallade tennistalangen till fystester för en månad sedan.

– Egentligen har jag inte så stor koll på vad som hänt just där. Det är mellan fystränaren och honom, säger tränaren Johan Hedsberg till Sportbladet.

Avstängningen gäller åtminstone tills i maj och SOK sponsrar i år svensk tennis med runt två miljoner kronor.

”Respekterar beslutet”

SOK:s sportchef Glenn Östh vill inte kommentera hur Mikael Ymer har visat dålig inställning, men säger att man planerar att göra fystesterna under våren.

– Just nu lägger vi kraften på att få tillbaka stödet i maj igen. Vi får ta det här och respekterar SOK:s beslut även om vi hade hoppats på en tillrättavisning innan det blev ett straff, säger tränaren Johan Hedsberg.

Vad betyder det här för er?

– Det vet vi inte ännu. Vi har jättefina sponsorer sedan tidigare så det är svårt att veta hur mycket det här påverkar ekonomiskt.

Är ni rädda för att Mikael Ymers rykte ska skadas av det här och påverka till exempel sponsorer?

– Det vill jag inte spekulera i. Men det hoppas jag inte, säger Hedsberg.

TT/Martin Tolén

ARTIKELN HANDLAR OM