Aftonbladet
Dagens namn: Gerda, Gerd
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Tennis

Skandal skakar tennisvärlden

Uppgifter: Flertal Grand Slam-matcher uppgjorda

Under måndagen inleds Australian Open.

Nu skakas tennisvärlden av uppgifter om utbredd matchfixning på absolut högsta nivå som tennisorganisationerna mörkat, rapporterar BBC och Buzzfeed.

Flera av spelarna som ska spela årets första Grand Slam ska finnas bland de misstänkta.

2007 misstänkte ATP att match mellan Nikolai Davydenko och Martin Vassallo Arguello var uppgjord.   2007 misstänkte ATP att match mellan Nikolai Davydenko och Martin Vassallo Arguello var uppgjord. Foto: TT

Tennisåret ser ut att få en dyster början. Bara ett dygn innan Australien Open ska sätta igång på allvar kommer ansedda BBC, i samarbete med Buzzfeed, med uppgifter om utbredd matchfixning i den absoluta världstoppen.

De två medieaktörerna ska ha fått tillgång till en stor mängd hemliga dokument med utredningsmaterial gällande flera misstänkt uppgjorda matcher. Bland annat resultatet av en stor utredning, gjord av ATP 2007, kring en misstänkt match mellan Nikolai Davydenko och Martin Vassallo Arguello.

”Kärna på tio spelare”

De båda spelarna friades men enligt BBC ska utredningen ha gett insyn i matchfixningskarteller från Ryssland, norra Italien och Sicilien där miljonbelopp omsatts på misstänkt uppgjorda matcher. Tre av dessa matcher ska ha spelats i den mest prestigefyllda Grand Slam-turneringen, Wimbledon.

Tennisens egen antikorruptionsenhet, TIU, föreslog i en hemlig rapport till ATP att 28 spelare som figurerade i de här matcherna skulle följas upp, men inget gjordes, skriver BBC.

Flera av de här spelarna fortsatte sedan dyka upp i misstänkta matcher.

Algoritm fick fram 15 spelare

– Det fanns en kärna på omkring tio spelare som vi trodde var de vanligaste förövarna, som var kärnan till problemet, säger Mark Phillips som var en av de som jobbade med utredningen 2007.

– De kunde ha gjort sig av med ett nätverk av spelare som nästan kunde rensat upp sporten helt. Vi gav dem alltihop, med en rosa rosett på toppen – men de gjorde ingenting, fortsätter Phillips.

BBC och Buzzfeed har fått namnen på spelarna som under åren flitigt dykt upp på radarn över misstänkt riggade matcher. Dessutom har Buzzfeed tagit fram en algoritm för att själva analysera tusentals matcher de senaste sju åren och fått fram 15 spelare som frekvent dök upp i matcher med märkliga spelmönster.

16 topp 50-spelare

Totalt handlar det om hela 16 spelare som varit topp 50 på världsrankningen någon gång, däribland vinnare av Grand Slam-turneringar.

Enligt BBC, som inte vill avslöja namnen på spelarna, kommer åtta spelare som det finns starka misstankar mot att spela Australian Open när det inleds under måndagen. En av dem ska vara en topp 50-spelare som frekvent ser till att fixa resultatet i första set på matcher.

ATP menar att man gör vad man kan för att stoppa matchfixning.

– Tanken på att tennisen inte gör allt den kan är löjlig, säger ATP-presidenten Chris Kermode.

Tennis ATP (Tennis)
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet