Erbjuden miljoner – för att lägga sig

Svenskan berättar: ”Fick ett meddelande...”

Foto: Björn Larsson Rosvall, TT
Sofia Arvidsson
SPORTBLADET

En matchfixningsskandal skakar tennisen.

Nu berättar svenska Sofia Arvidsson, 31, att även hon har blivit erbjuden pengar för att förlora med flit.

– Det kändes väldigt obehagligt, säger hon till Sportbladet.

Lagom till årets första Grand Slam, Australian Open, uppdagas en stor matchfixningsskandal inom tennisen. BBC har – tillsammans med amerikanska BuzzFeed – kommit över hemliga dokument som påstås bevisa att 16 spelare som varit rankade bland världens 50 bästa någon gång fram till 2008 har förlorat med flit i utbyte mot pengar från spelsyndikat.

”Är läskigt”

Nu berättar Sofia Arvidsson – som nyligen avslutade sin karriär – att även hon har blivit erbjuden pengar för att förlora med flit.

– Jag fick ett meddelande på Facebook där det stod att jag skulle få 300 000 dollar (cirka 2,6 miljoner) om jag förlorade en match med flit. Och att jag skulle höra av mig om jag var intresserad, säger hon till Sportbladet.

Vad tänkte du då?

– Det kändes obehagligt. Min första tanke var: ”Vad är det här för konstiga grejer?”. Jag visste inte riktigt om jag skulle ta det på allvar, men jag hade hört att en ryska blivit avstängd från tennisen efter en liknande incident, så jag gick direkt till WTA:s ”Tennis Integrity” och rapporterade om händelsen.

Läskigt att sådant här förekommer?

– Ja, verkligen. Det är inget man vill bli förknippad med. Självklart övervägde jag aldrig att tacka ja till erbjudandet men det är ändå läskigt att man blir kontaktad på det sättet, säger Arvidsson.

”Var mycket rykten”

Problemet tycks vara utbrett främst på lägre nivå. I vissa Future-turneringar får vinnaren 10 000 dollar. Då måste han eller hon vinna fyra matcher. Samtidigt kan man alltså tjäna minst det tiodubbla genom att förlora sin första match med flit.

– Det är det som är problemet. När jag blev kontaktad så var jag inte rankad speciellt högt, det var inte en 10 000 dollar-turnering utan en ”lower lever WTA”. Men problemet är som sagt att det är förhållandevis små prispengar i de allra minsta turneringarna, och då är det klart att det förekommer att folk hellre förlorar med flit.

Vad säger du om det som uppdagats via BBC och BuzzFeed, som indikerar att det sker även på högre nivå?

– Jag har inte läst hela deras granskning men det gick mycket rykten när jag själv var aktiv. Det var mycket snack om att folk förlorade med flit i Wimbledon. Det är en så speciell turnering, många vet att de aldrig kommer kunna gå långt på gräs, och då ska de alltså ha valt att förlora med flit i stället. Men det är som sagt bara rykten.

Tror du att man kan få stopp på detta?

– Jag hoppas verkligen det. Både ATP och WTA gör sitt bästa för att stävja problemet, men grejen är att det finns så otroligt många spelbolag, och man kan spela på i princip allting. Då är det svårt att få bukt på problemet, säger Sofia Arvidsson.

ARTIKELN HANDLAR OM