”Som förebild har man ett ansvar...”

Riktar skarp kritik mot bästa spelaren

Foto: TT och Bildbyrån
Larsson och Sjögren.
SPORTBLADET

Johanna Larsson tackar nej till landslaget.

Ett beslut som Svenska tennisförbundets sportchef Johan Sjögren inte gillar.

”Personligen anser jag att landslaget är heligt”, skriver Sjögren i ett veckobrev.

Svensk damtennis förbundskapten Lars-Anders Wahlgren har tagit ut sitt lag till Fed Cup. Förvånande nog är Sverigeettan Johanna Larsson, 27, inte med i laget, som i stället består av Rebecca Peterson, Susanne Celik, Jacqueline Cabaj, och Cornelia Lister

Larsson, rankad 50 i världen, har tackat nej.

– Det är jättetråkigt. Jag vill självklart spela med det bästa laget, har förbundskapten Wahlgren tidigare sagt till TT.

”Ligger i nationens intresse”

Nu tar Svenska tennisförbundets sportchef Johan Sjögren bladet från munnen och riktar kritik mot den regerande Swedish Open-mästarinnans beslut. I sitt veckobrev på förbundets hemsida skriver Sjögren att landslaget, i alla fall i hans egen bok, är något heligt, något man inte tackar nej till.

”Blir man uttagen – oavsett vilken idrott och mästerskap det än gäller, hur bra man än är, hur många gånger man än har spelat tidigare i landslaget och hur mycket pengar man än har tjänat – då lirar man under förutsättning att man är frisk. Det ligger helt enkelt i nationens intresse att man ställer upp i landslaget när en förbundskapten kallar.”

”Har ett ansvar”

Han fortsätter med att antyda att det sänder dåliga signaler till yngre spelare.

”Som utövare och förebild har en atlet ett ansvar, inte minst gentemot nästa generations spelare. Vilka signaler sänder våra idrottsstjärnor till våra unga utövare och fans när de tackar nej till landslagsspel? Är det då så konstigt att det händer att juniorer tackar nej till att spela allt från KM, JSM, seriespel och EM när deras förebilder tackar nej till landslaget?”, skriver Sjögren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis