Avslöjar detaljerna kring tennisskandalen

Tidigare spelare: ”Tre grupper kontrollerar allt”

SPORTBLADET

Tennisen skakas av uppgjorda matcher.

Nu berättar en anonym infiltratör om hur korruptionen fungerar.

– Tre grupper kontrollerar allt och har många människor inom tennisens innersta cirkel, säger personen till BBC.

Foto: TT

Uppgifterna om de uppgjorda matcherna har skakat om tennisvärlden.

Svenskan Sofia Arvidsson och världsettan Novak Djokovic har båda berättat om att de fått erbjudande om läggmatcher under karriären.

– Jag fick ett meddelande på Facebook där det stod att jag skulle få 300 000 dollar (cirka 2,6 miljoner) om jag förlorade en match med flit. Och att jag skulle höra av mig om jag var intresserad, sa Sofia Arvidsson till Sportbladet.

Avslöjar detaljerna om spelen

Nu kan ansedda BBC, med hjälp av en tidigare spelare och tränare på touren, avslöja detaljerna om hur systemet med läggmatcher fungerar.

Personen säger att det finns tre stora grupper som kontrollerar allt vad gäller uppgjorda matcher på touren och att all betalning sker kontant.

– Varje grupp har fler personer som går runt och pratar med spelarna. De har många människor inom tennisens innersta cirkel. De har också flera spelkonton, runt 50-60 stycken där de lägger småpengar på spelet och till slut är det stora, stora pengar spelade, säger personen, som är anonym, till BBC.

”Berättade exakt hur det skulle sluta”

Vidare berättar personen att mer eller mindre varje spelare på touren känner till problemet, men ändå inte gör något åt det utan låter problemet fortgå.

Och enligt BBC:s ”infiltratör” är det inte bara på lägre nivå som de uppgjorda matcherna förekommer utan även i Masters-turneringarna där världens bästa spelare deltar.

Och spelen gäller inte bara vem som ska vinna en match utan även hur och i vilket set.

– Jag började tro på det bara för några år sedan när en kille berättade för mig om resultatet för de två kommande turneringarna. Han berättade för mig exakt vem som skulle vinna och hur det skulle ske. I början trodde jag att han bara ville skryta och berätta om sitt spel, men sedan märkte jag att varje match slutade exakt som han hade berättat att det skulle bli ...

BBC: Så du fick veta vem som skulle vinna?

– Inte bara det. Han tillade även exakt hur de skulle vinna. Så när jag såg killen vinna så enkelt i början och sedan helt plötsligt missa varenda boll och den andre spelaren vann ... jag kunde inte tro mina ögon, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM