Misstänkt läggmatch – mitt i Australien Open

Foto: Reuters / TT
Lara Arruabarrena och David Marrero spelar mixeddubbel ihop
SPORTBLADET

Tennis fortsätter att skakas av uppgifter om uppgjorda matcher.

New York Times rapporterar att spanska mixeddubbelparet David Marrero och Lara Arruabarrena misstänks ha lagt sig i gårdagens Australian Open-match.

Tennissporten skakas av uppgifter om ny matchfixingskandal – mitt under Australian Open. Det var för två veckor sedan som BBC rapporterade att 16 proffsspelare på högsta nivå hade hade flaggats av ATP-touren och sportens integritetsorgan, TIU. Spelarna misstänktes för att rigga matcher. TIU lät även meddela att en av spelarna var Grand Slam-vinnare.

Nu, blott två veckor senare, kommer de nya skakande uppgifterna.

Ansedda amerikanska tidningen New York Times rapporterar att en match i pågående Grand Slam-turneringen Australien Open misstänks vara riggad.

”Satsade stora summor”

Tidningen – som tidigare under året avslöjat FIFA-skandalen – uppger att spanska mixeddubbelparet David Marrero och Lara Arruabarrena misstänks för att ha lagt sig i mötet med Lukasz Kubot och Andrea Hlavackova i en match som slutade 0-6, 3-6.

Enligt New York Times ska det ha satsats stora pengar hos spelbolaget Pinnacle Sports på seger för Hlavackova/Kubot redan i torsdags förra veckan. De många, och stora spelen, uppges ha fortsatt fram till lördag morgon, då spelbolaget ska ha stängt ner spel på matchen och kontakta australisk polis.

– Vi såg att en liten grupp av människor satsade stora summor pengar. Sett på det stora hela är det här relativt små matcher. Det betyder att det är väldigt lätt för oss att upptäcka ett aggressivt spelmönster, säger Pinnacles talesperson Marco Blume.

Skyller på knäskada

Pinnacle vill inte säga hur mycket pengar som satsade under matchen, men enligt Betfair satsades det hos dem totalt 25 000 dollar, motsvarande drygt 215 000 kronor på matchen. New York Times jämför det med de cirka 17 000 kronor som satsade på övriga dubbelmatcher under söndagens spel.

Bägge spelarna förnekar enligt New York Times att de ska ha lagt sig i matchen. 35-årige Marrero, som vunnit elva dubbeltitlar och tidigare i karriären varit rankad femma i världen inom dubbel förklarade sin svaga insats med att han dras med knäskada.

Arruabarrena, 23, har vunnit fem WTA-titlar i dubbel och som bäst varit rankad 31:a i världen.