Federer klar för semifinal

Jagar Grand Slam nummer 19: ”Det är därför jag håller på”

SPORTBLADET

18 grand slam-titlar är inte nog för Roger Federer. Den förre världsettan i tennis vill gärna ta en till i Melbourne i veckan.

– Det är ju därför jag håller på, säger den 34-årige schweizaren.

Han är klar för sin tolfte semifinal i Australian Open efter att ha besegrat Tomas Berdych i tre raka set, 7–6, 6–2, 6–4.

Federer fick plocka fram sitt allra bästa spel för att stå upp mot den hårtslående tjecken.

– Han har orsakat mig mycket problem genom åren, har mycket kraft. Han är en av de spelare som gör att man spelar bättre, säger Federer.

– Jag spelade bra, var aggressiv, spelade varierat. Jag är väldig glad över hur jag spelade.

Federer har vunnit grand slam-turneringen i Melbourne fyra gånger tidigare, senast var 2010. Han tror att han fortfarande ska kunna tampas om fler titlar i de största turneringarna.

– Jag tycker att jag kan hänga med i toppen, jag kan slå alla killarna på touren. Det känns bra att jag i de tre senaste grand slam-turneringarna har spelat min bästa tennis.

I semifinalen väntar sannolikt världsettan Novak Djokovic, Serbien, som senare i dag möter Kei Nishikori, Japan.

■ ■ ■

Serena Williams stormar fram mot sin 22:a grand slam-titel och är klar för semifinal i Australian Open

Men själv tänker hon bara på att ha kul.

– Jag har inget att bevisa, säger hon.

Den amerikanska världsettan hade inga som helst problem med ryskan Maria Sjarapova i reprisen av fjolårsfinalen i Melbourne, vann kvartsfinalen med 6–4, 6–1.

– Jag har spelat aggressivt hela veckan, men jag tycker inte jag gjorde det inledningsvis nu. Så efter första set ville jag spela som jag har gjort tidigare, säger Williams.

”Bara ha kul”

Efteråt pratade 34-åringen om hur hon ser på karriären, om hon jagar fler titlar eller om karriären är på väg att ta slut.

– Förhoppningsvis inte, jag tycker verkligen om att vara en professionell tennisspelare och att spela på grand slam-arenor. Men jag behöver inte vinna några fler turneringar i mitt liv, jag har inget mer att bevisa utan allt härifrån är bonus. Jag vill bara ha kul, säger hon.

I semifinalen väntar Agnieszka Radwanska. Den polska världsfyran avfärdade spanjorskan Carla Suárez Navarro – nummer elva i världen – i kvartsfinalen i två raka set: 6–1, 6–3.

Radwanska har nått semifinal i Melbourne en gång tidigare, 2014 då hon föll mot Dominika Cibulková. Serena Williams har vunnit Australian Open sex gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM