Tennisskandalen – en restaurangmeny

Journalist avslöjar priserna för läggmatcherna

Senaste veckorna har skandalen om uppgjorda matcher briserat allt mer.
SPORTBLADET

Tennisskandalen växer.

Nu kan New York Times avslöja spelet bakom läggmatcherna.

Spelarnas tjänster kan köpas likt från en restaurangmeny.

Avslöjandet om de uppgjorda matcherna inom tennisens topp skakar om idrotten.

Nu kan ansedda New York Times tennisjournalist Ben Rothenberg avslöja spelet bakom läggmatcherna.

”Tidigare spelare ideala”

Efter att ha skrivit en artikel om misstänkta läggmatcher under fjolåret kontaktades han på Facebook av en rysk man som ville ge honom en unik inblick i tennisen.

Och efter att en match slutat precis som den ryske mannen berättat – spelaren skulle tappa andra set med 6–0 – fick Rothenberg ännu mer inblick i det som han beskriver som ”det mörka hålet”.

”Det fanns ett internationellt nätverk med spelare och matchfixare, berättade mannen. Många av matchfixarna har spelat tennis på professionell nivå och kontakterna de hade med spelarna inne i omklädningsrummet gjorde att de var idealiska att rekrytera när de gick från spelarsidan till betalande sidan”, skriver Ben Rothenberg i NY Times.

Påminner om en restaurangmeny

Den ryska källan kunde sedan namnge tre före detta spelare – en ryss, en från centrala delarna av Europa och en från Asien – som var navet i matchfixningen.

”Han berättade även om priserna som var som en meny. Att köpa ett servebreak på en Futureturnering kostade mellan 300 och 500 dollar. Ett set mellan 1 000 och 2 000 dollar och en match kostade mellan 2 000 och 3 000 dollar. Det var dyrare på Challengenivå med set och hela matcher som såldes från 10 000 upp till 20 000 dollar”, skriver Rothenberg.

800 000 kronor för en ATP-match

När BBC och Buzzfeed gjorde avslöjandet påstod man att 16 spelare som funnits med på topp 50-listan i världen var misstänkta för läggmatcher.

Och att det förekommer även på den nivån kan Rothenberg bekräfta, med hjälp av den ryske mannen.

”På ATP- och WTA-touren kunde ett set kosta 25 000 dollar. En match gick på drygt 100 000 dollar. Mannen sa till mig: ”Det är ett intressant skådespel, du känner dig som en profet””, skriver tennisjournalisten.

En dollar motsvarar 8,54 svenska kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

WTA

Tennis