Djokovic kommer ta en äkta Grand Slam

Holm: I år fixar Novak Djokovic det som ingen gjort sedan Rod Laver

1 av 5
Novak Djokovic har tagit tennisen till en helt ny nivå, skriver Sportbladets Stefan Holm. Foto: afp, ap
SPORTBLADET

Australian Open är bara början.

2016 är året då Novak Djokovic kommer att vinna en äkta Grand Slam.

Eller vad tror du, Rod Laver?

När Novak Djokovic förnedrade Roger Federer i semifinalen i Australian Open satt mannen som har gett sitt namn åt centrecourten i Melbourne Park på hedersläktaren.

Rod Laver, som han heter, har blivit 77 år men hans hår är fortfarande mer rött än grått. Jag vet inte vad han tänkte på där han satt bland de andra legendarerna, men det skulle inte förvåna mig om han öppnade minnesarkivet och återvände till 1962 och 1969.

Han brukar alltid bli påmind om de där årtalen, och det ska han förstås bli. Det var då ”The Rocket” vann Australian Open, Franska öppna, Wimbledon och US Open.

Ingen har vunnit en äkta Grand Slam sedan dess, men många har försökt. Storheter som Björn Borg, Pete Sampras, Ivan Lendl, Boris Becker, John McEnroe och Andre Agassi vann aldrig mer än två Grand Slam-titlar under samma kalenderår, och skaran som har lyckats vinna tre av de fyra största turneringarna är, i modern tid, begränsad till fem: Jimmy Connors (1974), Mats Wilander (1988), Roger Federer (2004, 2006 och 2007), Rafael Nadal (2010) och, just det, Novak Djokovic (2011 och 2015).

Något säger mig att den 28-årige serben inte kommer att nöja sig med det. I snart ett decennium har det talats om de fyra stora inom tennisen, om the Big four, men det är hög tid att sluta med det.

Statistik bara Federer kan matcha

Djokovic har gång på gång markerat att han är ensam regent i tennisvärlden. Håll i er nu, men sedan 2011 har den överlägsne världsettan bara missat fem av 21 möjliga Grand Slam-finaler. Det är statistik som bara Federer, den största av alla stora, kan matcha. Från Wimbledon 2003 till Australian Open 2010 nådde den gudomlige schweizaren 22 av 27 finaler, och han vann 16 av dem.

Skillnaden är att Roger Federer närmar sig sitt bäst före-datum, medan ”Nole” har mycket ogjort som tennisspelare. Han har, med sin balans och unika rörlighet, tagit tennisen till en ny nivå och är, i nuvarande form, den bästa spelare som någonsin har visat upp sig på den här planeten.

Jag skulle bli förvånad om han inte rensar prisborden under 2016 och vinner en äkta Grand Slam. Han hade möjligheten redan i fjol, men förlorade då Franska öppna-finalen mot Stan Wawrinka.

Det var då och nu är nu. Jag vet inte om ni såg semifinalen mot Federer, men det Djokovic presterade i de två första seten är bland det sjukaste jag har sett på en tennisbana. 6–1, 6–2 på 54 minuter och så var den finalplatsen säkrad. Det spelade ingen roll hur aggressivt Federer spelade för att pressa och stressa. Djokovic hittar tid som inte finns och lär fortsätta med det.

Andy Murray är en fantastisk tennisspelare, men i finalen har jag svårt att se honom som ett hot. Djokovic har vunnit 21 av deras 30 föregående möten och 10 av de 11 senaste.

Vi får ändå gratulera skotten till en fantastisk turnering – och den enastående åskådarplatsen.

Inte ens Rod Laver kommer ha en bättre position under finalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis