Holm: Han kan bli större än Federer

17 Grand Slam-titlar inom räckhåll

SPORTBLADET

Se upp, Roger Federer.

Den dag Novak Djokovic avslutar karriären kan han också ha 17 Grand Slam-titlar – eller till och med fler.

Andy Murray bubblade av självförtroende när han stegade ut på Rod Laver Arena för att spela sin femte final i Australian Open. Att han förlorat de fyra föregående, och tre av dem mot Novak Djokovic, spelade ingen roll. 2016 skulle bli hans år, familjen Murrays år.

Såg brorsan vinna dubbeltiteln

Det var det han intalade sig när storebror Jamie vann dubbelklassen i par med Bruno Soares. Lördag hade blivit söndag när de slog in matchbollen mot farbröderna Daniel Nestor och Radek Stepanek, men den skotske världstvåan satt kvar på läktaren.

– Andy, du borde ligga i sängen nu, sa Jamie Murray när han blev intervjuad direkt efter finalen.

Det borde han förstås ha gjort, men Andy Murray ville samla egna minnesbilder och konserverade några av dem med hjälp av sin smarttelefon.

Några timmar senare stod han själv på centrecourten, klädd i svart en dag som skulle bli en av de ljusaste i hans tennisliv.

Visst, Andy Murray fick en bra start på finalen och skaffade sig en breakboll i det första gamet.

Omöjligt att slå Djokovic

Om vi ska vara ärliga var han inte närmare segern än så.

Novak Djokovic skickade i väg en projektil från backhandsidan för att hålla sig kvar i gamet, och sedan började han dominera fullständigt.

Första set, som slutade 6–1, var över på en halvtimme, och det hjälpte inte att Murray spelade på toppen av sin kapacitet i de två resterande seten.

Han räckte inte till mot Novak Djokovic.

Det gör ingen.

För att besegra ”Nole” måste nämligen Murray och alla andra motståndare spela över sin egen förmåga, och det är en omöjlig uppgift.

Unikt rörelseschema

Novak Djokovic, som vann med 6–1, 7–5, 7–6, är den mest kompletta spelare som någonsin har satt sin fot på en tennisbana. Han rör sig bättre än alla andra och har dessutom en sådan kroppskontroll att han inte bara hinner upp bollar som andra spelare inte ens skulle springa på. Han gör nästan alltid något med bollen, vilket driver motståndarna till vansinne.

Novak Djokovic har nu vunnit elva Grand Slam-titlar, lika många som Björn Borg och Rod Laver.

Han kommer att vinna fler, många fler.

Ja, jag blir inte förvånad om han kommer att tangera, eller till och med slå, Roger Federers rekord på 17 Grand Slam-titlar.

Saknar konkurrens

Även Federer har ju, även om det är svårt att tro det, ett bäst-före-datum, och Rafael Nadal ser inte längre någon gruskung när han studerar sin spegelbild. Dessutom väntar vi fortfarande på att de som länge har kallats framtidens stjärnor - Grigor Dimitrov, Bernard Tomic, Kei Nishikori och kompani – ska leva upp till förväntningarna.

Framöver känns Andy Murray som den enda stora rivalen, och han pratar inte gärna om sitt facit mot Novak Djokovic.

I dag blev serben, med sin sjätte titel, störst i Australian Open. Om några år kan Djokovic vara störst i hela tennisvärlden.

Så se upp, Roger Federer.

FAKTA

Djokovics makalösa Australian Open-facit

2016: Seger

2015: Seger

2014: Kvartsfinal

2013: Seger

2012: Seger

2011: Seger

2010: Kvartsfinal

2009: Kvartsfinal

2008: Seger

2007: Åttondelsfinal

2006: Första omgången

2005: Första omgången