”Svimmade – fick åka in till akuten”

Talangen om dramat mitt i natten: ”Det bara svartnade”

Foto: TT, ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

Vinst i comebacken.

Nu berättar Elias Ymer, 19, om sjukdomen som hållit honom borta från tennis i prick en månad.

– Jag svimmade på natten och tänkte att: ”Shit, det här är inte bra”, säger han till Sportbladet.

Sverigeettan Elias Ymer hoppas ta nästa stora kliv 2016. Men säsongen har börjat minst sagt motigt. Efter att som bäst nått första rundan i 250-turneringen Montpellier och därefter åkt ur i första rundan i Bergamos Challenger vände han hem till Sverige för att ladda om batterierna.

”Åkte till akuten”

Då kom bakslaget.

– Jag hade varit hemma i Stockholm några dagar och skulle åka tåg ner till Växjö för att träna med ”Fidde” (Fredrik Rosengren, reds.anm). Men på tåget ner började jag må dåligt. Det blev bara värre och värre och på natten när jag gick på toa så svimmade jag, säger 19-åringen.

Du bara tuppade av?

– Ja, det bara svartnade och så fick jag åka in på akuten. De tog en massa prover och kom fram till att jag hade influensa B. De sa att jag inte fick göra någon fysisk aktivitet på 12 dagar.

Det låter obehagligt?

– Ja, på natten där så blev jag ju riktigt rädd. Jag tänkte att: ”Shit, det här är inte bra”.

Hur mår du nu?

– Nu mår jag bra. Men sånt där hänger i längre än man tror. Jag var tvungen att börja hur sakta som helst och måste hela tiden ha kontakt med läkarna och berätta hur jag mår. De är på mig varje dag. Det gäller att ta det på allvar så att man inte åker på något bakslag, säger Ymer.

Imponerade

På onsdagen gjorde han sin första match på 30 dagar.

På hemmaplan.

Den numer 152-rankade svensken vann sin första match i nya Challenger-turneringen i Jönköping. Han slog ryske Aleksandr Nedovyesov – som tidigare varit rankad 72:a i världen och som i fjol besegrade storspelade som Nick Kyrgios och Fabio Fognini – i två raka set.

Det blev 6-2, 6-3 till Ymer, som känner stor lättnad.

– Verkligen. Grymt skönt att ha klarat av första rundan, säger han.

Än mer positivt är att han på tisdagen fick veta att han, för andra året i rad, får ett wild card till Masters-turneringen i Miami, som börjar nästnästa vecka.

– Grymt kul. Jag ska försöka att komma i form nu under denna vecka i Jönköping. Det viktigaste är att hitta formen, men självklart vill jag gå så långt som möjligt här på hemmaplan, säger Ymer.

Han ställs mot 250-rankade Constant Lestienne i åttondelsfinalen som spelas i morgon, torsdag.