Tennisrivalerna blev vänner för livet

Borg: Få har samma kontakt som John och jag

Foto: Foto: TT, BILDBYRÅN
Borg och McEnroe, rivalerna som blev vänner för livet.
SPORTBLADET

John McEnroe är i Stockholm för att spela Kings of tennis.

Då tar Björn Borg, rivalen som blev en nära vän, plats på läktaren.

– Minnena vi har tillsammans är oförglömliga, säger den svenske tennislegendaren till Sportbladet.

John McEnroe fyllde 57 år i februari, men den vänsterhänte amerikanen har fortfarande en av tennisvärldens känsligaste handleder. Han visade det när han besegrade Mats Wilander med 6–2, 6–2 på den tillfälliga banan i Stockholm Waterfronts kongresscenter.

– Vissa dagar fungerar allt, och i dag var jag lite i zonen, säger John McEnroe.

Fullsatt när McEnroe spelar

Det var, som väntat, fullsatt när det stora affischnamnet spelade sin första singel i turneringen. McEnroe, som bland annat har sju Grand Slam-titlar på meritlistan, gjorde ingen besviken och skällde ut domaren i omgångar.

Björn Borg skrattade åt skådespeleriet, och njöt av amerikanens undanläggningar.

– Han börjar närma sig 60, men är fortfarande populär runt om i världen. Han var en otroligt stor tennisspelare när han var som bäst och folk tycker fortfarande om att se honom på tennisbanan, säger Björn Borg, som var på plats med hustrun Patricia.

Ingen comeback för Borg

Svensken, som vann elva Grand Slam-titlar, har inte spelat några uppvisningsmatcher på länge, och någon comeback är inte aktuell.

– Om jag saknar det? Inte det minsta. Jag håller igång och spelar två-tre timmar i veckan för att hålla formen. Det kommer jag alltid att göra, men att spela uppvisningar inför publik... Den tiden är förbi. Jag är snart 60 år.

Björn Borg och John McEnroe var rivaler, men utvecklade en vänskap utanför tennisbanan. Den har blivit djupare och djupare med åren.

– Vi har haft otroligt roligt tillsammans. Vi har alltid hållit kontakten och träffas då och då. Det är sällan han kommer till Sverige, så det är roligt att han är i Stockholm nu. Jag och Patricia är i New York ibland och då träffas vi. Ja, vi håller kontakten och kommer fortsätta med det, berättar Björn Borg.

Är inte det ganska fantastiskt med tanke på er rivalitet?

– Jo, jag tror att det är få som har samma kontakt som John och jag. Båda var nummer ett i världen och gjort så pass mycket för tennisen... Att ändå ha den kontakten. Jag tror det är väldigt ovanligt.

Vilket är ditt främsta minne av McEnroe?

– Wimbledon 1980. Sedan har vi många roliga minnen utanför tennisbanan, men de behåller vi helst för oss själva.

Så de är inte publiceringsbara?

– Nej, det är de inte. Ha, ha, ha.