”Jag trodde att de hade skickat in en bollkalle på banan...”

Björn Borgs första motståndare Zeljko Franulovic berättar om det märkliga mötet med 15-åringen: Det var lite genant

1 av 103 | Foto: ROLF ADLERCREUTZ
Björn Borg under ett träningspass 1973.
SPORTBLADET

Franska öppna-finalisten Zeljko Franulovic log när han såg lottningen till Stockholm Open 1971.

Hans motståndare var bara 15 år och skulle spela sin första match på proffstouren.

– Jag trodde att de hade skickat in en bollkalle på banan, säger Franulovic, 68, till Sportbladet.

Det hade de inte. De hade skickat in Björn Borg, legendaren som fyller 60 år i dag.

Foto: Getty
Zeljko Franulovic.

Han radade upp fem raka Wimbledon-titlar 1976–1980, vann Franska öppna sex gånger, totalt 64 singeltitlar och toppade världsrankningen under inte mindre än 109 veckor.

Förmodligen känner du till allt det där, men hur började sann­sagan om Björn Borg?

Klockan visar 18.05 när telefonen ringer. Displayen visar att samtalet kommer från Monaco.

– Hello, this is Zeljko Franulovic calling, säger en man med vänlig men samtidigt myndig röst.

Minns du namnet?

Björn Borg gör det definitivt.

Det var Franulovic som stod för motståndet när talangen som skulle bli bäst i världen debuterade på ATP-touren. Året var 1971, platsen Kungliga tennishallen.

”Borg? Aldrig hört namnet”

Jugoslaven kom till Stockholm i god tid före öppningsmatchen, checkade in på Grand Hotel och tränade på banorna bakom tegelväggarna vid Lidingövägen.

Zeljko Franulovic var 24 år och hade trevliga minnen från Sverige. 1970 gick han till semifinal i Båstad och åttondelen i Stockholm Open, och det fanns ingen anledning att hoppas på mindre.

Under säsongen hade Franulovic, från Split, vunnit turneringarna i New York, Macon och Indianapolis, tagit sig till final i Bournemouth och Tanglewood och nått semifinalen i Franska öppna. Han hade slagit sig in på topp 10 och besegrat många av sina mer namnkunniga konkurrenter, Stan Smith, Ilie Nastase, Jan Kodes...

Nu befann han sig plötsligt i Sveriges huvudstad för att möta en för honom helt okänd pojkspoling från Södertälje.

– Björn Borg? Jag hade aldrig hört namnet tidigare och visste absolut ingenting om honom. När jag såg lottningen trodde jag att arrangören hade så ont om spelare att de kallat in en bollkalle.

Zeljko Franulovic tog en ny titt på lottningsträdet och funderade på om han skulle få möta Mark Cox eller Kjell Johansson i den andra omgången. Det borde han, med

facit i hand, inte ha gjort.

– Jag behövde säkra tio ATP-­poäng för att passera John Newcombe på rankningen och ta en av platserna i Grand Prix-finalen. Året innan gick jag till final i Franska öppna och vann turneringen i Monte Carlo, så jag var inte dålig. Lottningen var fantastiskt – men plötsligt hade jag för­lorat första set, säger Franulovic.

I november 1971 gjorde 15-årige Björn Borg sin proffsdebut när han mötte Zeljko Franulovic i Stockholm opens första omgång. Borg vann första set och hade 2–0 i andra.

Visst, Björn Borg vann första set med 6–4 och nöjde sig inte med det. Han servade hem det första gamet i andra set och hade breakbollar till 2–0.

Sedan kom verklig­heten ikapp svensken. Franulovic vann till slut med 4–6, 6–3, 6–3 och var oerhört lättad när han lämnade banan.

Björn Borg, den välkammade högstadieeleven, jublade däremot.

– Jag har vunnit EM-titeln för juniorer tre gånger – men inte ens de segrarna kan jämföras med den här förlusten. Jag har nog aldrig lyckats så bra.

Hyllades efter debuten

Tennisreportrarna i Kungliga tennishallen var lika lyriska.

”I hela sitt uppträdande ser Björn Borg, 15-åring från Södertälje, ut som svensk tennis nya stora stjärna. En ny Lennart Bergelin, Sven Davidson eller Janne Lundqvist. Kanske blir Björn Borg ännu bättre”, skrev Expressens Lennart Eriksson.

”De slutliga siffrorna utgör en verkligt fin merit för Björn, som nu med ännu större förhoppningar kan fortsätta mot sitt mål: Att bli en världsstjärna i tennis”, rapporterade Sune Sylvén för Svenska Dagbladet.

Trots att 45 år har passerat behöver Zeljko Franulovic inte plöja igenom några tidningsarkiv för att minnas.

– Det blev en tresetare och jag förlorade första set. Det behöver ingen berätta för mig, för det var lite genant. På den tiden kunde man möta någon ung lokal förmåga, och de killarna var i regel inte så starka. Björn Borg fick mig att ändra uppfattning. Jag insåg att den här killen skulle bli bra, säger Franulovic.

Han visste inte hur rätt han skulle få. De skulle mötas ytterligare två gånger och Borg vann med förnedrande 6–0, 6–0 när de drabbade samma i Milano 1978.

Då hade den där 15-åringen redan erövrat tennisvärlden.

– Han fick inte bara revansch på mig. Han fick revansch på alla. Jag skämdes inte trots att jag inte fick ett enda game. Ja, jag spelade inte dåligt och förlorade ändå med 0–6, 0–6. Jag kunde bara inte vinna poängen. Han var överallt och varenda duell pågick tills jag missade.

Vad gjorde Björn Borg så bra?

– Det är många komponenter, men han var en av de första spelarna som verkligen var fysiskt förberedd. Dessutom var han mentalt stark. Han blev aldrig upprörd och visade otroliga nerver under matcherna. Ja, han pallade alltid för pressen. Han var komplett på alla sett, fysiskt, mentalt, tekniskt. Han missade aldrig med sin tvåhandsbackhand, kunde göra vad han ville med sin forehand, servade relativt bra, var snabb i skallen, hade ett snabbt öga, snabba fötter.

Vem håller du som nummer ett genom alla tider?

– Ser man till antalet Grand Slam-titlar, och det gör jag, är det Federer. Han har vunnit 17, spelar fortfarande och är färsk i minnet. Björn vann ju aldrig US Open och Australian Open men han har ett otroligt Wimbledon-facit och vann i Paris sex gånger. Han avslutade karriären alldeles för tidigt. Om han spelat fem år till hade han kunnat vara nummer ett genom alla tider. Jag förstod aldrig varför han slutade. Kanske var det för att han hade en krävande spelstil. Han var inte som Federer, som flyger fram över banan.

Direktör i Monte Carlo

Zeljko Franulovic fyller 69 år den 13 juni, men det betyder inte att han har lämnat världstennisen. 1994–1997 jobbade han som Kroatiens Davis Cup-kapten och sedan 2005 fungerar han som turneringsdirektör för Masters-turneringen i Monte Carlo.

Han har bott i Monaco i decennier och satt på läktaren när en bekant gjorde comeback med en träracket i högerhanden. Det var den 23 april 1991, en tisdag, och Björn Borg, 34, blev förnedrad av Jordi Arrese.

– Det var första gången det var mer folk på stadion i en öppningsmatch än i finalen, men det blev en mindre lyckad comeback. I tennis kommer man inte tillbaka. Det räcker att vara borta i åtta månader, och Björn var borta i flera år. Det kanske fungerar i basket och andra sporter, men tennis? Nej, nej, nej, säger Zeljko Franulovic.

Sex segrar i Franska öppna.

Fyller år i dag

Namn: Björn Rune Borg.

Född: 6 juni 1956.

Bor: Värmdö, Stockholm.

Familj: Hustrun Patricia, sönerna Robin (född 1985) och Leo (född 2003).

Proffskarriären i korthet:

Matcher: 736.

Segrar: 609.

Förluster: 127.

ATP-titlar: 64.

Grand Slam-titlar: 11

Sex segrar i Franska öppna (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981). Fem segrar i Wimbledon (1976, 1977, 1978, 1979, 1980). I US Open nådde han fyra finaler utan att vinna. I Australian Open ställde han bara upp en gång (1974) och åkte då ut i tredje omgången.

Davis Cup: Spelade totalt 56 matcher och vann 45 av dem. 1975 vann han samtliga matcher när Sverige för första gången lyckades vinna Davis Cup.

Högsta rankning: 1 (för första gången den 23 augusti 1977 och var etta i totalt 109 veckor).

Övrigt: 1981 bestämde sig Borg för att ta en paus från tennisen och 1983 kom beslutet att han slutar. Åtta år senare gjorde han comeback, men lyckades aldrig.

Aktuell: Fyller 60 år i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis