”Trodde jag skulle ha ett riktigt skitliv”

Robin Söderling öppnar upp sig om sjukdomen

Foto: Bildbyrån
Robin Söderling
SPORTBLADET

Fem och ett halvt år har gått sedan Robin Söderling drabbades av körtelfeber.

I podcasten ”Holmgren Möter” öppnar han upp sig ordentligt och talar ut om sjukdomen.

– Ett tag var varje sekund en kamp för att överleva, säger Söderling i podden.

Robin Söderling hade precis vunnit Swedish Open i Båstad när hans liv vändes upp och ner.

Den svenske tennisstjärnan, som bäst rankad fyra i världen, diagnosticerades med körtelfeber.

Han brottades med sjukdomen i flera års tid innan han vintern 2015 bestämde sig att avsluta karriären.

Sedan dess har Söderling berättat om sjukdomen i ett flertal intervjuer.

Men aldrig så ingående som nu.

I tv-profilen Niklas Holmgrens podcast ”Holmgren Möter” öppnar 32-åringen upp sig ordentligt och berättar hur dåligt han egentligen mådde.

Söderling säger att han fick varningssignaler redan ett halvår före turneringen i Båstad sommaren 2011 men att han, i sitt driv efter framgång, blundande för dem.

Men i bilen på väg hem från Båstad kom smällen.

– Jag satt där och tänkte att det skulle bli så skönt att äntligen få vila i några veckor. Men ju mer jag tänkte, ju mer jag slappnade av, desto mer slut i kroppen blev jag. Efter en timme var jag tvungen att stanna bilen och säga åt min fru Jenny, att köra. Sedan var det bara som att min kropp gick in ett svart hål…

”Kan inte ens förklara”

Det tog närmare ett halvår innan Robin Söderling ens orkade upp ur sängen.

– Jag kan inte ens förklara hur dåligt jag mådde. Många har frågat, men det är så svårt att sätta ord på det. Vissa perioder var kroppen så slut att jag bara sov och sov. Men helt plötsligt gick det över till att jag fick hjärtklappning och panikångest. Och jag kunde vakna på morgonen, de gånger jag väl kunnat sova på natten, och känna att ”hur fan ska jag ta mig igenom den här dagen? Det finns inte en chans”. Det var total kaos i kroppen. Då handlade det om att sekund för sekund försöka överleva.

Efter drygt ett år började Robin Söderling känna sig bättre. Han provade att träna i små mängder, men drabbades hela tiden av bakslag.

Tillbaka på ruta ett igen.

– Jag har fått höra att vissa uppfattat min frånvaro som ett sätt att försöka fly tennisen. Som att jag inte ville spela längre. Men jag hade så mycket vilja.  Det gick bara inte. Hade någon hållit en pistol mot mitt huvud och sagt att ”nu går du ut och spelar”, så hade det ändå inte gått, hur mycket jag än velat. Vissa perioder mådde jag så dåligt att jag var tvungen att ha en stol mellan sovrummet och toaletten. En sträcka på tio meter! Jag fick stanna halvvägs och vila i fem-tio minuter innan jag kunde fortsätta.

”Är så tacksam”

Den 23 december 2015 kallade Robin Söderling till presskonferens och meddelade att han avslutar karriären.

– Jag hade fått fem-sex riktigt tunga bakslag och till slut var jag tvungen att tänka efter: ”Vad är viktigast? Att komma tillbaka till tennisen, eller att komma tillbaka till vanliga livet?”.

Först nu i efterhand inser han hur långt ifrån en riktig comeback han egentligen var.

– Det är så sjukt för det ganska bra till slut. Jag var lika snabb på fystesterna; på ytan såg det skitbra ut, men inombords … nej. Det var som att det bara var skinnet som höll ihop kroppen, och inombords var det bara massa skärvor.

I dag är Söderling glad över att han till slut gav upp sitt comebackförsök.

– Jag är så tacksam över att äntligen vara frisk, för ett tag var jag så säker på att ”det här kommer aldrig att bli bra”. Jag tänkte att jag kommer ha värsta skitlivet i resten av mitt liv. Men nu är jag frisk och det är helt otroligt.

– Visst, jag hade många roliga tennisår framför mig, men jag är ändå jättestolt och glad över det jag uppnått och upplevt. Och jag har en annan syn på livet nu, säger Robin Söderling i veckans avsnitt av podcasten ”Holmgren Möter”, som släpps i dag, onsdag.