Dags för ’sista’ resan: ”Är som en polare”

Har dragit in 17,8 miljoner – nu laddas Oasis Bi mot sista PdA-starten

Stefan P Pettersson och ägaren Per-Gunnar Svärd är snart ute på ”sista resan” med stjärnhästen Oasis Bi.

Om allt går enligt planerna sätter sig tränaren i hästbussen med sin ögonsten nästkommande helg för destination Paris.

– Han är en polare, säger Mantorpstränaren.

17,8 miljoner kronor.

Så mycket har Oasis Bi sprungit in hittills under sin tioåriga karriär – och mer kan det bli.

På lördag startar Mantorpshästen på Jägersros V75:a. Det blir första starten sedan tredjeplatsen i VM-loppet i oktober 2017.

”Handlar inte om placeringar”

Under hösten har Oasis Bi fått debutera i aveln och sperma har frysts in som ska serva italienska stoägare innan avelsarbetet drar igång på allvar i Sverige under våren.

– Han börjar bli och kännas där vi vill ha honom. Det är inte lätt att sätta igång honom efter vilan sedan VM-loppet och hingststationen, men det börjar kännas som det ska, säger Stefan P Pettersson, när han tar en lite paus under eftermiddagens arbete: att sko sina hästar i stallet.

Vad vill du se av Oasis Bi på lördag?

– Det handlar inte om placeringar då. Han måste gå ett riktigt lopp, med full kraft över mål. Vi vill se att han vill fortsätta att tävla, efter att han har hittat ”brudarna”, säger Stefan och skrattar.

Ändrar inga rutiner

Det finns ett stort mål kvar för Stefan P Pettersson och ägaren Per-Gunnar Svärd: att starta hästen i Prix d’Amérique – för tredje året i rad.

I fjol slutade hästen oplacerad i loppet med Johnny Takter i sulkyn. 2016 skrällde han rejält och gick i mål på en tredjeplats med franske Pierre Vercuysse bakom hästen.

Om allt känns som det ska efter lördagens V75-lopp så blir nästa anhalt Prix d’Amérique, där Oasis Bi har en plats i loppet tack vare inkörda prispengar.

Blir det Paris – då vägrar Stefan P Pettersson bryta de senaste årens uppladdning med stjärnhästen. Nästkommande helg sätter han sig i hästbussen och kör ner Oasis Bi till Jörgen Westholms gård i Paris.

– Jag kör ner sista resan, det är lika bra, säger Stefan och skrattar. Han tillägger:

– Vi gör som vi gjort de senare åren, han står en vecka hemma och sedan en vecka i samma box hos Jörgen Westholm, så får han gå ett lättare jobb därnere på plats.

Ägaren Per-Gunnar Svärd köpte hästen på egen hand som ettåring – och har sedan följt succén år för år.

– Det är väl en sådan häst som alla någon gång önskar att få äga. Jag köpte honom på egen hand som ettåring och han har tagit storloppssegrar från två års ålder. Det har blivit en vinstlott, säger Per-Gunnar Svärd.

– Vi kunde stuckit till Paris och startat i Prix de Belgique nu på söndag, men valde att sejfa lite genom att starta på V75 på lördag. Sedan kan vi se efter det loppet om allting står rätt till med hästen. Det gäller att ha en plan, fortsätter Svärd om upplägget inför den tänkta starten på Vincennes sista helgen i januari.

”En otrolig resa”

Oasis Bi är hästen som satt Stefan P Pettersson på kartan för den större allmänheten efter framgångarna i VM-loppet och Prix d’Amérique. Och det hörs på Pettersson att hästen har en speciell plats hos honom.

– Ja, alltså, vad ska man säga? På det personliga planet: det har varit en otrolig resa med upplevelser och vänner man fått. Han har sett till att man har synts. Hur ska jag säga? Han är som en polare.

– Han har ju gått karriären genom att inte vara etta i så många lopp, men det beror dels på att vi har matchat honom mot världseliten och han har körts mycket på väntan. Han är startsnabb och har tagit en fin rygg i några enorma lopp. Lite mer av en platshäst, även om han givetvis vunnit också.

”Känner tacksamhet”

Med tanke på Oasis Bi:s ålder, tio år, så är det sista gången han får starta på kolstybben på Vincennes i Prix d’Amérique. Stefan P Pettersson medger att det blir speciellt, men ser mest till att njuta, om det nu blir de besked han hoppas på i lördagens genrep på V75.

– Jag känner bara tacksamhet och glädje om vi får åka en gång till. Funkar det inte så blir det inte hysteriskt. Vi har varit med om nästan allting med den här hästen.

”Bör titta på vad som är ledigt”

På lördag är det Kim Eriksson som kör Oasis Bi. Både Stefan och Per-Gunnar håller låg profil om vem som kan tänkas få uppdraget vid en start i Prix d’Amérique.

– Jag lämnar det till ägaren. Vi bestämmer ingenting förrän efter Jägersro. Det går inte att få några hundraprocentiga svar från kuskarna nu, säger Stefan P Pettersson.

Ägaren Per-Gunnar Svärd säger så här, utan att vilja gå in på tänkbara namn:

– Då bör man titta på vad som finns ledigt. Det är ett av världens svåraste lopp, då kanske man inte ska belasta en orutinerad kusk med en sådan uppgift, det vore inte schysst. Vercruysse har kört tidigare och det finns ett antal franska lånekuskar. Man måste tänka på vad som är bäst för hästen.

Stefan P Pettersson menar i alla fall på, oavsett kusk, så är Oasis Bi en dröm att köra.

– Oasis kan mormor köra, ha ha, säger han och fortsätter:

– Det måste vara någon som är respekterad av de franska kuskarna och någon som kan startsystemet. Vi är beroende av att komma iväg i starten och får inte bli överkörda.

Prix d’Amérique körs söndagen 28 januari i Paris.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!