Miljardären: ”Det är inte klokt, otroligt”

Margareta Wallenius-Kleberg om varför hon köpte in sig i Nuncio – och succéintresset: ”Vilken genomslagskraft”

Hon har räddat kvar avelshingstarna Viking Kronos och Mack Lobell i Sverige.

Nu fixade miljardären, redardrottningen, uppfödaren och travfantasten, Margareta Wallenius-Kleberg, 80, så Nuncio stannade i landet.

– Vi är så stolta så, säger hon.

Avel i Sverige eller USA.

Det var frågan för tränaren Stefan ”Tarzan” Melander att klura ut svaret på, för sin egenägde stjärnhäst Nuncio.

Då steppade miljardären och redardrottningen Margareta Wallenius-Kleberg, som var på plats 56 över Sveriges rikaste personer, enligt en lista Veckans Affärer publicerade i december, in och köpte en del i stjärnan – och stallade upp honom på egna stuteriet, Menhammar, på Ekerö utanför Stockholm.

– Stefan frågade hur han skulle göra med hästen, då sa jag att han kunde komma ut och prova honom härute. Vi tyckte att han var väldigt trevlig, så han blev kvar. Stefan hade väldigt svårt att bestämma sig, men han ville ha honom kvar i Sverige, det är ju deras bebis, så han blev ju kvar här. Vi gick i en liten del i hästen, men det är en affär mellan Stefan säger Wallenius-Kleberg och fortsätter:

– Det är den tredje hingsten som jag räddat till Sverige. Tidigare har jag räddat kvar Viking Kronos och Mack Lobell. Vi är så stolta så.

”Var inte alls så här”

Intresset för Nuncio i aveln skulle visa sig vara rekordartat. På mindre än en vecka blev han fulltecknad.

– Det är inte klokt! Vilken genomslagskraft, det är helt otroligt.

80-åriga Margareta är rutinerad i gemet och har haft mängder av superhingstar på sitt stuteri, men maken till intresse har hon inte sett tidigare.

– Aldrig. Det var lite hysteriskt kring Maharajah där i början, men inte alls så här. Sen måste man väl säga att vi fick en väldig hjälp av tv (där Melander berättade att han skulle gå till avel på Menhammar).

Priset för Nuncio i avel: 5 000 kronor vid bokning, sedan 75 000 vid levande föl, så 80 000 totalt.
– Jag tror att jag räddade svenska hästägare från att få betala för mycket. Vi har haft lite hingstar genom åren, det är viktigt att de blir fulltecknade tidigt.

Lever som en kung

Nu har alltså Nuncio lämnat ”Tarzans” gård utanför Enköping och lever som en kung på Menhammar.

– Han går i Mack Lobells gamla hage. Det är viktigt med hingstar att de får känna sig som Herre på täppan. Det påverkar till och med fertiliteten, det finns tydligen utredning på sånt. Det är mycket intressant. Det året när Maharajah vann Prix d’Amérique så hade vi honom i en hage som över alla andra, man fick gå upp för en backe, så han kände sig störst, bäst och vackrast. De här topphästarna behöver det och man får lyssna på dem.

Än så länge är ett pris inte satt för Nuncios tjänster i aveln utomlands, men redan nu är sperma beställt från USA.

– Ja, nästa gång vi åker över till USA, så ska vi ha med oss sperma till Hanover Shoe Farms, säger Margareta Wallenius-Kleberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!