Stjärnhästen tillbaka: ”Fördel för honom”

Tränaren om snackhästen som försvann: ”Vet inte riktigt var jag har honom formmässigt” 

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Olle Rols med Peter Ingves i sulkyn

avTrav365

TRAV

Topptävlingar och miljonjackpott på lördag.

Då är snackhästen Olle Rols tillbaka på V75 efter långt tävlingsuppehåll.

– Peter Ingves var väldigt nöjd efter comebacken, säger Mats Rånlund.

Travtränaren Mats Rånlund, 68, skördade under 1980- och 90-talet stora framgångar på landets travbanor. Bland annat vann han Svenskt Trav-Derby på Jägersro 1995 med Good As Gold och tränade stjärnor som Lizzie Lee Brook och Lord Quick. 

Efter en längre period utan fixstjärnor presenterade Jägersrotränaren under hösten 2017 på allvar stallets nya stjärna - Olle Rols. Med Peter Ingves i sulkyn tog ekipaget sju raka segrar varav sex på V75. Han tjänade över en miljon kronor och klättrade från lägsta klassen till silverdivisionen på fem månader. Det är som att ett division tre lag i ishockey skulle spela i allsvenskan efter juluppehållet.

”Väldigt snabba pengar”

Efter vinsten i bronsdivisionens final på Solvalla i april tidigare i år är raden inte lika tilltalande, det blev naturligt lite hack i maskineriet och från juni månad fick Olle Rols ett längre uppehåll från tävlingsbanorna. 

– Han tjänade väldigt snabba pengar och kom snabbt upp i silverdivisionen, hans svaghet är ju att han inte är så snabb ut och då är det lätt att man hamnar lite längre bak. Från spår tolv i Charlottenlund hamnade han långt bak från start, dom körde sakta i täten och det gick väldigt snabbt till slut. Då är det svårt att plocka in några längder, säger Mats Rånlund och fortsätter:

– Någon start efter i Boden trampade han av sig en sko och galopperade därför tillslut. Det kombinerat men att jag ville att han skulle få en viloperiod, för att sedan gå över till en tung träningsperiod inför kommande uppgifter.

Fördel med långsamma banor

Den femåriga valacken har startat 21 gånger, vilket har resulterat i åtta segar och 1 214 400 kronor intjänat. Bara en av dessa segrar har kommit under sommarhalvåret och det var i ett lågklassigt lopp på Halmstadstravet i augusti förra året.

– Det är styrkan som är hans vapen, det är ju alltid svårare på sommaren när det är snabba banor och många rinner undan från spets. Så visst kan vinterklimatet och tyngre banor vara en viss fördel för honom.

Tränarchampion på Boden och Jägersro

Mats Rånlund började sin travkarriär på Bodentravet och gjorde den inte helt vanliga flytten från Norrland till Skåne. Han är unik som har tränarchampionat på Sveriges nordligaste och sydligaste travbanor, Boden och Jägersro. Rånlund har vart aktiv inom travet i över 50 år och han har vart med om det mesta som travtränare. Resan med Olle Rols är ändå något extra speciellt.

– Ja det är klart det var häftigt, men jag haft många häftiga upplevelser inom travet och många bra hästar. Lite unikt är det ju att han vann tre V75-finaler inom fyra månader och i närtid så är det den roligaste travperioden för mig. Mats Rånlund fortsätter:

– När man håller på med det här så är det såna här hästar som man vill ha. Jag tror alla tränare drömmer om den här typen av hästar. Så det är klart, lite tomt har det vart när han vilat.

Vad har Olle Rols gjort under det fyra månader långa uppehållet?

– Han har haft ett ganska tufft program. Jag har en sandbana som håller varierande djup, han har gått tung, långsam träning i sanden för att bygga upp styrka och muskulaturen. Han har gått tre banjobb inne på Jägersro innan comebacken.

”Extra kul med hemmaplan”

Olle Rols startar i ett försök till silverdivisionen (V75–5) från spår tio på lördag, distansen är 2 140 meter autostart och första pris 150 000 kronor. Det blir inte första starten efter vila utan han gjorde comeback på tävlingsbanan 15 november, då han var fyra i mål. Men det var ändå en comeback med mersmak.

– Peter Ingves var väldigt nöjd efter comebacken och han gick med full fart över mål och hade låg puls efteråt. För att vara riktigt på topp kanske han skulle behöva något lopp till i kroppen, jag vet inte riktigt var jag har honom formmässigt.

V75 på hemmaplan på lördag, hur är känslan, blir du förvånad om han vinner?

– Det är klart det är extra kul med hemmaplan. Inte förvånad, det kan man inte bli om han skulle vinna, för han är såpass bra. Det får inte gå för sakta i täten, då blir det svårt att hinna fram.

CHARLIE HEDSTAD

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Jägersro

Trav