V75 på Solvalla – helt i onödan

TRAV

MIcke Nybrink helgens V75-omgång

Årets mest onödiga?

Solvallas publik tvångsmatas med trav redan före Elitloppet.

Vad är tanken? Att folk ska rapa redan innan?

Nästa år ger vi den här V75-omgången till Tingsryd.

Jag kan nämligen ­inte fatta hur det kommer sig att Solvalla kör trav med V75 lördagen före elitloppshelgen. Den idén är ungefär lika iskall som fredagstravet under sprintermästarhelgen. Vi vill smälta maten. Suget måste hinna återvända. Vi kan inte mjölkas kortsiktigt och brutalt på alla pengar. Nästa år förslår jag att Halmstad kör V64 på onsdagen och ger alla spelare och aktiva ledigt på fredagen; bad, sol och golf är perfekt rekreation efter några laxar i baken…

Ännu viktigare är det att ge Tingsryd, Sveriges enda milebana, V75-omgången lördagen före Elitloppet. Det blir en braksuccé och en fest. Guldfinalen över ett varv med direktkval till Elitloppet kommer att lyfta till nya höjder.

Solvallas omgång i morgon är i och för sig fin och spelvänlig­ men den känns tyvärr som ett stort ”jaså, ska de köra V75, boooring, jag stannar hemma och grillar.” Betongfest? Ich don’t think so.

Nu Nu Hill är grym

Men lira kan man ju göra ändå. Om jag får bestämma blir det många ettor. Mina tre spikar har nämligen dragit innerspår.

Först ut är Nu Nu Hill i V75-2. Petri Puros femåring har jag följt sedan han kom till Halmstadtränaren. Nu Nu har jättechans att vinna igen. Här är vad han presterat hittills i sin nya regi:

I debuten tog han en lugn start, hittade fjärde ytter och blåste runt allt sista 700. Han vann okörd och överlägset.

På Åby gången efter vann han bombsäkert från dödens.

I Halmstad för tre starter sen kördes han till spets efter 300 och lekte sig till seger.

Näst senast blev det torsk efter utvändigt ledaren sista 1100. Då kördes han med ny balans och var inte körbar, sprang och rullade. Insatsen var ändå mycket bra.

Senast dök ha till ledningen och vann på tomgång.

Kort sagt, hästen är grym och har inte bottnats. Läget är bra och kusken gasar. Det kan bli spets men även om han bommar den är det läge att ta dem från dödens.

Lavec Kronos är lite av en skolboksvinnare i V75-3, guldfinalen. Han är kusligt startsnabb, ska tävla barfota runt om och förmodligen med helstängt huvudlag. ­Lutfi Kolgjinis femåring vann Sprintermästaren förra året efter en våldsam uppvisning i finalen och att han ska förlora från spets finns bara inte. Ja, jag tar i lite – men jag blir i alla fall överraskad om han tar stryk i front. 1.10,5 hela vägen? Elitloppet nästa. Klart Kolgjini ska vara med!

Perfect Light är singelstreck nummer tre. Han (oj, det var en hon) bär ett namn som gör att man inte kan komma på vem det är. Dussinnamnens dussinnamn? Men skit i det, han, förlåt hon har överkapacitet för klassen och de två segrarna tagna i Åke Svanstedts ­regi har sagt mer än tusen ord. Hon (jag börjar lära mig) blåste runt packet senast och här leder hon (snyggt) från start till mål.

Resten i korthet:

Temazinc kan skrälla i V75-1. Formen är kanon. Avalon Spider svek senast men är 60 meter bättre än så.

? V75-4 är läskigt. Kan det vara så att Right Over och Ottens Julia är det perfekta låset? Jag litar inte på dem och garderar i jakt på skrällar.

V75-6 är så jämnt att man inte ens ska försöka. Alla på kupongen är ingen lösning, annat än på våra ekonomiska bekymmer när någon av Prima Stella och Persos Seaman ramlar in som ostreckad vinnare.

? Sanity har förstås bra chans i sista. Han följer bilen och gynnas säkert av 1640 meter. Men Svanstedt låter extra uppåt på Jaguar Ruda och Alvena Pampas har dragit ner brallorna på Sanity tidigare. Dags igen?