Luddes superår – kört in 33 miljoner

TRAV

Stjärntränaren Lutfi Kolgjini har haft ett sagolikt år.

Ludde har vunnit storlopp som Kriteriet, Derbyt, Hugo Åbergs Memorial och det Italienska derbyt.

Tack vare framgångarna är han storfavorit till att vinna det prestigefulla priset årets tränare.

Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini har haft enorma framgångar på travbanan i år och dominerat i flera storlopp. Hittills i år har Kolgjinis hästar sprungit in över 32 miljoner kronor för tränaren.

Framgångarna började redan i somras då Ludde bjöd på segeryra då han vann Hugo Åbergs Memorial på hemmaplan med Lavec Kronos och slog hästar som Torvald Palema.

Som att vinna Elitloppet

Ludde var imponerad av hästen som trots sin ålder är uppe i eliten. Och att vinna ett storlopp på hemmaplan kändes speciellt

– Det är underbart. För mig är det här lika stort som Elitloppet, sa han då.

Lutfi Kolgjini hade en stor kväll på Jägersro och vann tre lopp inom V75-spelet. Totalt körde stjärntränaren in över 1,6 miljoner kronor

Familjesegern

En riktig familjeseger blev det då Joke Face tog hem Debyt i september. Hästen som sköts av Kolgjinis sambo Anna och tränas av Ludde.

Efter loppet hyllade Kolgjini sin sambo som var den som fick ordning på hästen.

– Hade det varit för min del så hade det här aldrig varit en Derbyvinnare. Det är min sambo som ska äras. Hon har lagt ner hela sin själ. Tjejer är fantastiska med hästar, sa han.

Brast i gråt

I oktober vann tränaren Kriteriet med sin stjärna Raja Miirchi. Segern blev extra känslosam då Ludde har varit med från början med hästen.

Även skötaren Linda Runhammar blev rörd och brast i gråt efter loppet.

Samma månad skördade han även framgång i storlopp som Europaderbyt och Italienska Derbyt. På en dag körde han in över fyra miljoner kronor då hans häst Sebastian K. spurtade till en andraplats i Europaderbyt och Nadir Kronos vann det Italienska derbyt

Tränaren själv hade svårt att fatta att det var sant.

– Jag tycker att det är helt osannolikt det som hänt i dag, kommenterade Ludde framgångarna.

Blev slagen av Anna

Nu i samband med uppfödningslöpningen hade Kolgjini chansen att bli historisk och ta en unik trippel. Tränaren hade möjlighet att ta en trippel i de tre klassiska loppen Derbyt, Kriteriet och Svensk Uppfödningslöpningen på ett och samma år. Bara Stig H Johansson och Sören Nordin har klarat av det.

Men den här gången fick Kolgjini se sig slagen av Anna Forssells Global Noble som vann Svensk Uppfödningslöpning.

Nu återstår bara Årets Hästgalan på Rondo i Göteborg i januari då Kolgjini kan bli årets tränare 2010.