Efter alla anklagelser – Åke Svanstedt friades

Foto: Åke Svanstedt med sin försvarsadvokat Leif Silbersky.
TRAV

2010 var året då Åke Svanstedt friades helt efter anklagelserna om strömning.

Svanstedt var dömd av tingsrätten för anstiftan för brott mot djurskyddslagen.

Men hovrätten gjorde en helt annan bedömning och friade tränaren.

– Jag är väldigt lättad och det är skönt att det är över, sa Svanstedt efter domen.

Travtränaren Åke Svanstedt fälldes i tingsrätten för anstiftan till brott mot djurskyddslagen. Enligt rätten hade tränaren uppmanat sina anställda att använda grisfösare i träning på sina hästar.

Hans försteman Glenn H Persson dömdes för olaga hot och ett fall av medhjälp till brott mot djurskyddslagen. Den före detta lärlingen Carl Johan Jepson, som arbetade i Åke Svanstedt stall, dömdes för två fall av brott mot djurskyddslagen.

Domen överklagades till hovrätten och Åke Svanstedts försvarsadvokat yrkade på att tränaren skulle frias helt.

I september kom hovrättens dom och rätten hade en helt annan åsikt än tingsrätten. Hovrätten hade bland annat varit ut på Svanstedts gård för en syn under förhandlingarna.

Friades helt

Svanstedt och hans två kollegor friades helt av hovrätten. Både Åke Svanstedt och hans advokat Leif Silbersky var lättade över den positiva domen.

– Det som är mest glädjande vad jag förstår är att man har gjort en ordentlig genomgång av bevisningen och har inte funnit någonting överhuvudtaget som visar att det skulle ha använts någon form utav grisfösare i sammanhanget. Jag tycker det är så väldigt fint av hovrätten att gå igenom den bevisning jag har åberopat med veterinär, hästskötare och ägaren under den aktuella tiden och funnit att ingenting tyder på användning av grisfösare, sa Leif Silbersky efter domen.

”Det är över”

Även Åke Svanstedt var glad över frikännandet.

– Jag är väldigt lättad och det är skönt att det är över. Rättvisan fick ha sin gång och jag är väldigt glad över beskedet. Det har varit en mycket tuff period och jag har varit pressad, sa Svanstedt.

– Även om jag vet att jag är oskyldig så har det varit ovisst över hur det ska gå, man vet ju inte hur de resonerar.

Travförbundet valde att avvakta, men efter några dagar kom beskedet att även de friade Svanstedt.