”Det är i de större loppen man vill vara”

Unga proffstränare som köpt miljongårdar

1 av 4 | Foto: TR Bild
Mattias Djuse

avChristoffer Wickman

TRAV

Mattias Djuse, Maria Törnqvist och Johan Untersteiner är tre unga proffstränare som satsat och investerat stort i miljongårdar.

De är också stora framtidsnamn i travsporten.

– Det är de större loppen man vill vara med i, säger Mattias Djuse.

I februari tidigare i år lämnade Solvallastränaren Mattias Djuse, 29, Söderby Gård och flyttade istället in på Hårby Gård, inne på sitt fjärde år som proffstränare tog han nästa kliv i sin utveckling och för sin verksamhet.

– Det är mycket pengar, men man får se det långsiktigt, sa han då.

En annan som gjort en jätteaffär är Åbytjejen Maria Törnqvist, 30, som i slutet på 2016 köpte miljongården Nossebro.

– Antingen så fegar man och får leva med det resten av sitt liv, eller så tar man chansen, sa hon då.

Johan Untersteiner, 34, som redan i dag är landets sjunde mest vinstrikaste travtränare, har byggt en drömgård utanför Halmstad.

– Det känns väldigt bra med allting, har Johan Untersteiner tidigare sagt.

Dessa tre har inte bara investerat och gjort affärer i miljonklassen, de är också travets framtid

”Det tar lite tid”

Mattias Djuse har huserat ungefär ett halvår på sin nya gård, och trivs bra.

– Det gör vi, vi trivs jättebra här. Det har fungerat bra tycker jag, och det blir bättre och bättre hela tiden, säger han.

Tar det ett tag att lära sig den nya gården?

– Men så är det ju, det tar lite tid, det tar lite tid att hitta rätt melodi just på den aktuella gården, men jag tycker det gått bra mest hela tiden.

Är det någon skillnad på din nya gård, jämfört med där du höll till tidigare?

– Ja, det är lite skillnad, bland annat har vi en jättefin rundbana här som är som en tävlingsbana och det är en klar fördel helt enkelt.

”Hade kunnat vara fler segrar”

Hur tränar du dina hästar?

– Jag tränar väl som alla andra, det är inga större konstigheter. Vi kör samma koncept som de andra travtränarna, med snabbjobb två gånger i veckan och alternativ träning däremellan, med att hålla kroppen och det mentala på hästarna bra.

Mattias Djuses hästar har hittills under 2018 sprungit in drygt fyra miljoner kronor, i fjol körde stallet in drygt sex miljoner kronor.

– Jag tycker det har gått skapligt, det hade kanske kunnat varit lite mer segrar och där har det väl varit lite stolpe ut, men det kommer större lopp även i höst och där hoppas jag vi kan ha lite stolpe in under vägen.

”Hoppas fortsätta vara med där”

Ett större lopp som kommer i höst är Svenskt Travderby, och i uttagningarna på Jägersro på onsdag, har Djuse med tre hästar. Störst förhoppningar på förhand har han med 5 Leader Brodde (V75-1).

– Jag tycker alla tre hästarna har bra form, sedan är det alltid hårt med Derbykval, men hästarna kommer med bra form och jag hoppas någon har lite stolpe in och är med och slåss om en finalbiljett. Leader Brodde är väl den jag tror mest på, han har vettigt startspår, kan öppna snabbt, och går bra mest hela tiden.

Vad har du för mål framöver?

– Det är väl att alltid fortsätta att utvecklas, att allt ska bli bättre, och jag hoppas vi kan vara med i de större loppen. Vi har varit med i ett antal årgångsfinaler i år och jag hoppas fortsätta kunna vara med där.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Hästar

Trav