”Nästan overkligt hur grymt fin han känns”

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-14

Petri Salmela tillsammans med sin stjärnhäst Makethemark som jagar en miljon kronor i Jubileumspokalen i kväll.

För tre starter sedan utmanade han självaste Propulsion. 
Senast såg Makethemark smällfin ut när han vann i imponerande stil och nu är han en het kandidat i Jubileumspokalen. 
– Det är nästan overkligt hur grymt fin som hästen känns, säger tränaren Petri Salmela.

På tisdag smäller det på Solvalla som kör en av sina största tävlingsdagar för året. Det är dags för Jubileumspokalen med en miljon kronor i förstapris och det avslutar V75-omgången. Favorit i det stjärnfyllda loppet är fjolårets derbyvinnare Cyber Lane. Han har fått ett dåligt läge med spår åtta bakom bilen, men betydligt bättre till står en av de hetaste utmanarna, Makethemark. Petri Salmelas kanonhäst har visat en otrolig form i sommar och för tre starter sedan utmanade han Propulsion och blev tvåa efter denne i Norrbottens Stora Pris. Men frågan är om inte intrycket på Makethemark senast slår det mesta som hästen har sett ut. Han fullkomligt krossade ledande Policy of Truth och såg okörd ut genom mål. Det var tredje gången i rad som hästen gick en 1.11-tid och första gången i jänkarvagn.
– Makethemark (V75-7) har varit helt enastående på slutet och Ulf Ohlsson var smått lyrisk efter loppet senast. Erik Adielsson som körde Policy of Truth var nästan lite chockad efteråt och tyckte att det borde vara omöjligt att slå en så fin häst när han fick styra och ställa i ledningen. Men oj, oj, så bra Makethemark var som vann med krafter kvar och Uffe satt med spöet under armen upploppet ner. Det var nästan overkligt och en helt grym känsla, säger Petri Salmela.

”Barfota och jänkarvagn blev extra växel”

– Det var första gången som hästen tävlade i jänkarvagn och jag var säker på att det skulle fungera bra. Jag ville egentligen spara första gången till Jubileumspokalen men Uffe ville prova i ett lopp innan och jag förstår honom. Hästen gick även barfota runt om och det var andra gången i karriären som han tävlade så. Hovkvaliteten har varit lite si och så och enda gången han har gått barfota tidigare var i Sprintermästarfinalen i fjol, men då var han inte som bäst.
– Kombinationen barfota och jänkarvagn gav verkligen den extra växel som behövs när man möter världseliten. Veterinären gick igenom honom efter loppet och det var inga stora saker, bara lite småjusteringar. Hästen var fin i tre lugna träningspass förra veckan och två den här veckan. Han ska få ett sista finslipande jobb under måndagen.

”Min bästa häst jag har tränat”

Boden-tränaren har 65 hästar i träning och cirka 30 av dem står på Salmelas filial Söderby Gård i Vallentuna. Makethemark är en av hästarna som står där och han har således kort resväg till tisdagens drabbning på Solvalla. Ett lopp som hans tränare mycket gärna vill vinna med sin stjärna.
– Det skulle i så fall vara det största som jag har upplevt i travlivet. Nu vågar jag också säga att Makethemark är den bästa häst jag har tränat. Tidigare har jag sagt att det varit min gamla stjärna Plant The Seed men nu måste jag säga att Makethemark är bäst, menar Salmela.

”Ett av de hårdaste lopp som körs”

Hur ser du på uppgiften i Jubileumspokalen?
– Läget med spår fyra är bra och jag har en häst i otroligt fin form. Men det är bara kanonhästar med och ett av de hårdaste lopp som körs det här året. Positionerna kommer att avgöra mycket. Men det är roligt att vara med och jag tror att vi har en häst som slåss om de bästa placeringarna.
Hur ser ditt drömscenario ut?
– Han har visat många gånger att när han får ett lopp på rulle är han fruktansvärt speedig. Ett lopp i andra- eller tredje par utvändigt hade varit det bästa och i hårt tempo. Får han smyga med fram till trehundra meter kvar kan han vara två, tre längder efter och ändå ta dem till slut. Men hamnar man i femte par utvändigt då är det kört. Springer hästarna i ett jämt 1.10-tempo i två varv är det omöjligt att ta något till slut.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Det blir barfota runt om och jänkarvagn precis som senast. Jag hoppas och tror på riktigt bra effekt igen. Det blir öppet huvudlag som vanligt, han är så ärlig hästen och kämpar alltid. Han går även med fast bomull i öronen, vi sparar rycktussarna till nästa år när han har mognat ännu mer, säger Petri Salmela.

Michael Carlsson, Kanal75

Följ ämnen i artikeln