Nedsatt syn efter olyckan

TRAV

Han var ute för en allvarlig olycka och blev sparkad i ansiktet.

Tre månader senare har Börje BS Johansson svåra sviter efter incidenten.

– Jag har nedsatt syn och en jävulsk värk, säger travkusken.

Det var i början av maj som Börje BS träningskörde en unghäst på Kalmartravet. Plötsligt slog hästen bakut när Börje skulle dra ur tussarna ur hästens öron för första gången.

Smällen tog illa – mitt i ansiktet.

– Jag minns inget mer förrän jag kom till lasarettet. Då var ena ögat svårt sargat och jag hade brutit nyckelbenet på två ställen, berättar Börje BS Johansson.

Han opererades dagen efter och fick kort därpå lämna sjukhuset. Redan några dagar senare var han på plats på Åby när hans Sissel Godiva blev trea i Drottning Silvias Pokal.

– Men det fick jag skäll för av läkaren. Det var kanske inte så bra att ge sig ut så tidigt. Men jag ville ju så gärna se hästen tävla, säger han.

Hur mår du idag?

– Jovars, det är väl sådär. Efter operationen av ena ögat så har nästan hela ansiktet varit bedövat sedan dess. De opererade nämligen in en liten plastbricka i ögat. Jag har nästan ingen känsel och det är lite problem när man ska raka sig.

– Synen är nedsatt vilket märktes tydligt när jag var hos optikern nyligen. Jag har fått nya, starkare glasögon för att kunna se bättre. Läkarna säger att den ska bli återställd men att det kan ta upp till ett och ett halvt år.

– Första tiden efter operationen hade jag dubbelsyn. Det var lite mäkligt när man kom hem till gården och vi helt plötsligt hade dubbelt så många hästar, säger han med ett skratt.

Hur mår övriga delar av kroppen?

– Nyckelbenet är läkt men däremot har jag jävulskt ont i en axel. Det är rent ut sagt en helvetes värk. Men det konstiga är att det inte är på den skadade sidan av nyckelbenet. Jag äter smärtstillande medicin och det är såklart jobbigt.

Sissel Godiva fin igen

Tillsammans med sambon Catrin Fajersson tränar han 20 hästar i Kalmar. En av dem är stjärnan Sissel Godiva som Börje BS är med och deläger. Sissel Godiva startar i V75-3 nu på lördag på Solvalla. Hon var senast med i finalen av Stochampionatet men svek då rejält.

– Vi har ingen som helst förklaring till genomklappningen. Veterinären har gått igenom henne och inte hittat några fel. Vi har både tagit EKG och kollat halsen.

– I fredags körde jag ett skarpare jobb och då avslutade hon 1.12 sista tusen med full fart över mål. Hon kändes väldigt spänstig och fin och då beslutade vi oss för att starta här.

– Vi har fått ett bra läge men jag har inga segerförhoppningar. Jag vill bara att hästen ska få ett preparélopp inför kvalen till Stoderbyt som är nästa stora mål, säger Börje BS.

Michael Carlsson