– Han ska räknas direkt i årsdebuten

TRAV

Tränaren om chanserna

Det är i Italien de stora pengarna ska bärgas under året.

Men Solvallatränaren Per Engblom tackar förstås inte nej till 100 000 kronor i onsdagens V64-3 på Solvalla med italienskfödde Oasis Bi.

– Han känns fin och ska räknas direkt i årsdebuten.

Av de nio treåringarna i Oktan Sunds lopp på onsdag är det bara Per Engbloms häst som ännu inte startat 2011.

Oasis Bi har fått lite extra tid på sig efter fjolåret då han tjänade drygt 600 000 kronor på sju starter. Drygt 400 000 av dessa ramlade in då den svenskägde italienaren slutade tvåa i storloppet Gran Criterium i Milano.

– Han spurtade jättebra efter lite strul på vägen den gången. När han tog sin seger i debuten i Italien kördes han fram utvändigt ledaren i ett gäng som kanske inte var det tuffaste, säger Per Engblom.

– Hästens kanske bästa insats kom i den italienska uppfödningslöpningen i december - trots att det inte blev några pengar den gången. Han gjorde jättebra ifrån sig från dödens efter ett ganska elakt lopp där han bland annat fick gå upp och trycka på ledaren. Han var oplacerad då men bara slagen med ett par längder av vinnaren och fick visa att han är tuff.

Med och strider direkt

Det är en häst i ganska bra form som kommer ut i V64:ans tredje avdelning. Oasis Bi har jobbats mycket hela vintern. Den senaste tiden har han även fått röra på sig i lite raskare farter inne på Solvalla.

Tre snabbare jobb har körts med strax över 1.16 i 1600 meter som det kvickaste.

– Han kommer säkert att behöva något lopp i sig innan formen sitter, men han är tillräckligt bra för att kunna vara med och slåss om segern här ändå liksom. Spår nio i årsdebuten bör passa ganska bra, bara han inte hamnar alltför långt bak. Jag tycker absolut att han ska med på kupongen.

En "riktig" häst

2004 återvände Per Engblom till Sverige efter flera år i USA. I Oasis Bi tror han sig ha hittat hästen med den bästa kapaciteten sedan han blev tränare i Sverige.

– Det ska stämma och hästen ska fortsätta utvecklas för att det ska bli bra - men det är klart att det är en riktig häst det här. Jag tror att han är en jäkligt allround häst som ska passa på alla distanser. En stor och rejäl individ, 1.68 i mankhöjd, med ett rejält steg.

Vad har du för mål med italienaren den här säsongen?

– Eftersom han inte är anmäld till E3 här hemma blir det loppen i Italien vi får sikta på. Vi har en häst som jag tror räcker mot de bästa i Italien. Givetvis är det inte bara att åka ner och hämta hem pengar, men det stora målet är i alla fall det italienska derbyt (körs för treåringar) i höst.

Mikael Wikner /Kanal 75