”Jag är ledsen”

Foto: Jan I Jönsson.
TRAV

Kusken Jan I Jönsson vann loppet – men åkte dit för att ha spelat på sig själv.

Nu pratar kusken, och generalsekreteraren i Travtränarnas Riksförbund, ut om spelskandalen.

– Jag är ledsen att travsporten ska behöva ta den här smällen, det var jävligt dumt gjort, säger Jönsson.

Tränaren och kusken Jan i Jönsson, 67, vann för mindre än två veckor sedan ett V4 lopp på Eskilstunas travbana tillsammans med Beauty Class. Efter loppet blödde hästen från hovarna och kretsen kring hästen dömdes till 5 000 kronor i böter för felaktig behandling av häst.

En skandal det i sig. Men det tar inte slut där. Nu har även Svensk Travsport upptäckt att Jönsson hade spelat på sin egen häst, som vann till över fyra gånger pengarna. Travförbundet har upptäckt att det har registrerats både vinnarspel och andra spel på hästen från tränarens ATG-konto.

ATG har i enlighet med vadhållningsbestämmelserna beslutat att gjorda spel är ogiltiga och inte berättigar till vinst eller återbetalning av gjorda insatser. Dessutom får kusken 10 000 kronor i böter.

”Grämer mig”

I förhör med travförbundet har Jönsson berättat att det var sonen och en kamrat till honom som spelade. De hade fått hans medgivande att använda kontot för att spela på hästen.

Jan I Jönsson, som är generalsekreterare i Travtränarnas Riksförbund, är mycket ångerfull och ledsen över den uppkomna situationen. För Trav365 berättar han om domen som svartmålat honom.

– Det är synd att travet ska få sig en smäll. Det blåses upp väldigt men det är fel gjort och jag skulle ha stoppat det. Jag tar straffet, men jag tycker att det är för uppförstorat. Man kan göra fel i bland och jag grämer mig för det, jag är ledsen att travet ska behöva ta det här. Travet har gett mig allt och det är synd att man ska tabba sig på det här sättet, säger Jönsson.

Förstår du att folk reagerar med tanke på den position du har i trav-Sverige

– Jag förstår att folk reagerar. Jag förstår straffet och det var jävligt dumt gjort. Det ringer folk hela tiden, kollegor, hästägare och tränare. De som ringer tycker att man ska bita ihop och gå vidare, det känns bra att man har några vänner kvar. Jag kör vidare, jag ska snart gå ur branschen så det är synd att man behöver ge de här avtrycken.

Vad säger du om domen på 10 000 kronor i böter?

– Det får jag betala, det är inte så att jag har 10 000 kronor i mitt skrivbord. Jag är en vanlig knegare så det känns ju, säger Jan I Jönsson till Trav365.