Melander: Inget intelligent förslag

Stefan Melander.
TRAV

Efter förra veckans spelskandal.

Nu vill krönikören Micke Nybrink att kuskarna ska tvingas spela på sig själva l lopp.

– Det låter inte så intelligent, men det är normalt för Nybrink, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

I förra veckan avslöjades det att travkusken och generalsekreteraren i Travtränarnas Riksförbund Jan I Jönsson hade spelat på sig själv i ett lopp. Jönssons häst Beauty Class vann loppet och travförbundet upptäckte att spel registrerats på kuskens ATG-konto. Jönsson fick 10 000 kronor i böter och nyheten blev väldigt uppmärksammad runt om i trav-Sverige.

De flesta är skeptiska till Jönssons agerade – men inte spelexperten och krönikören Micke Nybrink. Nybrink tycker att kuskarna ska få spela på sig själva i lopp. Han går till och med så långt att han hävdar att kuskarna ska tvingas spela på sina egna hästar, allt för att få mer fart på loppen.

”Men vad är det för fel med att stötta sin egen kuse på toton med ett vinnarspel, eller kanske fräck spik på V65? Jag säger så här: skulle det inte sätta fart på många av dagens ibland händelsefattiga lopp om alla kuskar tvingades investera en slant på sig själva för att över huvud taget få vara med? Ju högre prissumma, desto större tvångslir. Då skulle alla garanterat köra för seger. Då skulle ingen släppa och lifta till en välbetald plats. Platsspel får de – gud förbjude – inte ägna sig åt. För mig är Janne Jönsson inget annat än en kusk som gjorde sitt jobb (körde för seger) och som dessutom stöder svensk travsport genom att spela hos ATG”, skriver Nybrink i tisdagens krönika i Sportbladet.

”Normalt för Nybrink”

Nybrinks idé sågas nu av travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander. Han är skeptisk till förslaget.

–Jag tycker att det inte låter så intelligent, men det är normalt för Nybrink. Han brukar inte ha så många rätt så det är som vanligt med hans uttalanden. Jag brukar kolla hans tips och han har otroligt dåligt klart för sig, säger Melander.

Spelar du själv på trav när du inte kör?

– Jag spelar bara Harry Boy, det är det bästa spelet. Det är bara för att ha någonting att kolla på och för att bidra. Lite av den tvåhundringen som jag satsar går tillbaka till sporten.

”Bygg nya banor”

Melander har ett annat förslag som ska sätta fart på travloppen.

– Det finns bara en sak att göra och det är att bygga en 2 000 metersbana som på Vincennes, då skulle det bli körning. Upploppet ska vara 400 meter och det är bättre att göra så än att hålla på med andra saker som att spela på sig själv, säger Stefan Melander till Trav365.